Preskočite na glavni sadržaj

Reparative Explorations: More-than-human potentials

'Reparative Explorations: More-than-human potentials' drugi je u nizu online razgovora posvećenih potrazi za odgovorima koje kultura može ponuditi za oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize. Događanje se održava u utorak, 11. travnja, u 18 sati, na Zoomu i Facebooku, na engleskom jeziku.
vrijeme: 11.04.2023. -
url: https://kulturpunkt.hr/

Vrijeme: 11. travnja, 18.00 CEST
Mjesto: Zoom platforma ►bit.ly/repair_more-than-human
 
Razgovor će biti posvećen mogućnostima više-no-ljudskih odnosa i suradnji, odnosno potencijalima onakvih umjetničkih i istraživačkih pristupa koji se trude dovesti u pitanje uvriježene hijerarhije između vrsta i pojava na Zemlji. Više-no-ljudske (eng. more-than-human) suradnje uključuju neljudska bića, biljke, gljive, meteorološke pojave i vodene površine.
 
Takvi odnosi i suradnje od nas zahtijevaju da se izmaknemo iz vlastitih pozicija i osluhnemo različite prostorne i vremenske razmjere, da zakoračimo u nepredvidljivo i nepoznato. Kako bismo osvijestili i njegovali takve odnose, potrebno je razviti nove jezike, znanja i prakse. Razgovor Reparative Explorations: More-than-human potentials istražit će kako usmjeravanje pogleda izvan ljudske domene i zalazak u više-no-ljudsko može na krizu današnjice djelovati reparativno. 
 
U razgovoru sudjeluju biologinja i vizualna umjetnica Krysia Jedrzejewska-Szmek (Poljska), vizualna umjetnica i istraživačica Ana Kuzmanić (Hrvatska) i dramaturginja i umjetnička istraživačica Tery Žeželj (Slovenija). Program će moderirati stručnjakinja za obrazovanje i umjetnica s fokusom na klimatska pitanja Olga Roszkowska (Poljska).
 
***
 
Ideja reparativnosti, od koje program polazi, slijedi koncept “reparativne kritike” teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Nasuprot paranoičnim pristupima, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi.
 
Razgovori Reparative Explorations obilježavaju početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode Kurziv/Kulturpunkt (Zagreb), Maska (Ljubljana) i Krytyka Polityczna (Varšava). Kroz projekt ćemo razvijati “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak. U prvom razgovoru nazvanom The Pursuit of Joy 4. travnja istražili smo mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima, a posljednji razgovor pod nazivom Feminist Pathways na rasporedu je 18. travnja.
 
***
 
Krystyna Jędrzejewska-Szmek vizualna je umjetnica i biologinja koja živi u Poljskoj. Diplomirala je medijske umjetnosti i fotografiju u Varšavi i Poznanu te biologiju u Varšavi, a godinama je radila u Botaničkom vrtu varšavskog Sveučilišta. Fokus njezina interesa je složena mreža međuodnosa i napetosti između ljudi i svijeta koji čine više-no-ljudska bića. Članica je ZAKOLE grupe i koautorica umjetničke knjige Tropicale koja se bavi vezom botanike i kolonijalizma. 
 
Ana Kuzmanić je umjetnica iz Hrvatske čija se praksa temelji na istraživanju i zajedničkom radu. Njezin rad aktivno problematizira svakodnevni život, ispituje napetosti između individualnog i društvenog, politike i poetike te traži potencijale za promjenu. Korištenjem širokog spektra medija kao što su javna intervencija, zvučne instalacije, knjige umjetnika, tiskani mediji, performansi i video, njezin je rad često specifičan za mjesto i vrijeme. Uz vlastitu praksu, radi s međunarodnim umjetničkim kolektivom Eastern Surf i kao izvanredna profesorica na Sveučilištu u Splitu.
 
Tery Žeželj slovenska je dramaturginja, umjetnička istraživačica, autorica i urednica s fokusom na feminističke okolišne prakse. Recentno je na Bunker institutu započela s istraživanjem Multispecies Landscapes o mogućnostima rekonceptualizacije odnosa s okolišem koje se fokusira na mnogostrukost i raznolikost isprepletenih i međuovisnih tijela koja suoblikuju krajolike.
 
***
Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.
 
Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija RH
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb
Zaklada Kultura nova

Program Kreativna Europa Europske komisije