Preskočite na glavni sadržaj

Reparative Explorations: Feminist Pathways razgovor

Reparative Explorations: Feminist Pathways treći je u nizu online razgovora posvećenih potrazi za odgovorima koje kultura može ponuditi za oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize. Događanje se održava u utorak, 18. travnja, u 16,30 sati, na Zoomu i Facebooku Kulturpunkta i partnera, na engleskom jeziku.
vrijeme: 18.04.2023. -
url: https://kulturpunkt.hr/

U fokusu razgovora Feminist Pathways bit će načini rada u našim umjetničkim, istraživačkim i dizajnerskim praksama. Možemo li se složiti da bi oblici i uvjeti našeg rada, kao i načini na koje bismo željele raditi, trebali slijedili određenu etiku brige, kojom opisujemo različite vrste relacija povezane s feminističkim orijentacijama? U okviru ovog razgovora, “feminističko” ćemo razumjeti kao tip osviještenosti kakva nam omogućuje da vidimo probleme normativnih načina rada, kao i drugih društvenih situacija čiji je glavni cilj (re)produktivnost. Može li nam feminizam ponuditi alate za oporavak oštećenog društvenog tkiva?

U razgovoru će sudjelovati istraživačice, umjetnice i kulturne radnice Tjaša Črnigoj (Slovenija), Nina Gojić (Hrvatska) i Pola Salicka (Poljska), a moderirat će ga urednica i kulturna radnica Pia Brezavšček (Slovenija).

Ideja reparativnosti, od koje program polazi, slijedi koncept “reparativne kritike” teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Nasuprot paranoičnim pristupima, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi.
 
Razgovori Reparative Explorations obilježavaju početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode Kurziv/Kulturpunkt (Zagreb), Maska (Ljubljana) i Krytyka Polityczna (Varšava). Kroz projekt ćemo razvijati “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak. U prvom razgovoru nazvanom The Pursuit of Joy 4. travnja istražili smo mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima, a posljednji razgovor pod nazivom Feminist Pathways na rasporedu je 18. travnja.

***

Tjaša Črnigoj studirala je kazališnu režiju, filozofiju i komparativnu književnost te se obrazovala u psihodramskoj terapiji. U redateljskom radu posebno ju zanima dokumentarno kazalište. U tom je žanru režirala predstavu Bakice s kolektivom Igralke, Savezom udruga Molekula i KUD-om Transformator. Godine 2021. pokrenula je transdisciplinarni laboratorij Through the eyes of the others: The city of love u Parizu. 2022. dodijeljena joj je stipendija Wiener Festwochena za perspektivne umjetnike_ce i kulturne radnice_ke In the field. U aktualnoj kazališnoj sezoni režira seriju izvedbenih predavanja koja tematiziraju seksualni užitak kao osnovno sekusalno pravo u okviru ljudskih prava, Seksualna edukacija II (Maska, Slovensko mladinsko gledališče, Mesto žensk)

Nina Gojić je dramaturginja koja živi u Zagrebu, a radi većinom u suvremenom plesu i skupno osmišljenom kazalištu. Piše tekstove za izvedbe i o izvedbama, te voli razmišljati o pisanju kao izvedbi. Također piše pisma. U suradničkim kontekstima razvija istraživački utemeljene, procesno usmjerene formate i kuriozitete.

Pola Salicka je dizajnerica i producentica u kulturi iz Varšave. Kreće se između šuma, močvara, vrtova, materijala, instalacija, objekata, radionica i umjetnosti. Obrazovala se u području industrijskog dizajna koje ostaje referentom i polazišnom točkom istraživanja kako radni procesi s različitim materijalima mogu biti uključivi i za više-no-ljudske zajednice. Zalaže se za snažniju suradnju između ljudi i ostalih bića kakva se odražava u radikalnoj ekologiji i politici brige, kao i u našim društvenim odnosima. Ovakav način rada prakticira i u kolaborativnim procesima poput Zakole grupe.
 
***

Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.
 
Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija RH
Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb
Zaklada Kultura nova

Program Kreativna Europa Europske komisije