Preskočite na glavni sadržaj

Rekonstrukcija povijesne bitke za Šibenik

U spomen na slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 9. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana Šibenska gradska straža uprizorit će 'Opsadu Šibenika 1647.', rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.
vrijeme: 09.09.2023. -
mjesto: Šibenik
url: https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/

Prije same bitke posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom popratnom programu, a ulaz na tvrđavu slobodan je od 18 sati.
 
KLJUČNA BITKA
 
Odlučujuća bitka u Kandijskom ratu, u kojoj su Šibenčani porazili višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače predvođene Husein pašom Tekelijom i to nakon jednomjesečne opsade grada, odvila se prije točno 376 godina.
Uz Šibensku gradsku stražu u uprizorenju će sudjelovati brojni gosti: Kliški uskoci i Vitezovi Vranski, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira - Knin, Koprivnički mušketiri i haramije, Karlovačka garda, Udruga vitezova kraljevskog grada Jajca, Dubrovački trombunjeri, Rapski samostreličari, Vitezovi Hercega Stjepana Kosace-Stolac, Požeška građanska straža i križevačka djevojačka straža.
 
Postrojbe će se se okupiti u 16 sati na Poljani nakon čega slijedi defile gradskim ulicama. Na Tvrđavu sv. Ivana će stići oko 19 sati i predstaviti se građanima, a rekonstrukcija bitke počinje u 21 sat.
 
POPRATNI PROGRAM
 
Program na Tvrđavi sv. Ivana započinje već u 18 sati kada će djeca i mladi moći naučiti rukovati lukom i strijelom te razgledati izložbu povijesnog oružja. U 19:30 sati plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a u zatim slijedi vatreni show koprivničke skupine Anno Domini, netom prije same bitke koju mogu doći pogledati svi zainteresirani!

Opsada Šibenika 1647. | Šibenske tvrđave (tvrdjava-kulture.hr)