Preskočite na glavni sadržaj

'Realisti' najbolja predstava 29. Festivala glumca koji je završio u Vinkovcima

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u subotu, 21. svibnja, završio 29. Festival glumca na kojemu je nagradom 'Vanja Drach' za najbolju predstavu u cjelini nagrađena predstava 'Realisti' autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
vrijeme: 21.05.2022. -
mjesto: Vinkovci
url: https://festivalglumca.hr/

"Ovo je jedinstven festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je Festival glumca najveći i najbolji dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo zavidni novo izvrsnosti i na nama je da ga poboljšamo, ako je moguće", ocijenio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar, uoči svečanosti dodjele nagrada u vinkovačkom Gradskom muzeju.
 
Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca dodijeljena je Siniši Popoviću za ulogu Henrika u predstavi „Kad svijeće dogore“ u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba i Hrvoju Kečkešu za ulogu  Harpagona u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.
 
Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu otišla je u ruke Linde Begonje za ulogu Frosine u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba i Nine Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi  „U agoniji“ u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
 
Nagradom "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagrađen je Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi „Realisti“ u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.
 
Nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala je Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi „Matiaš Grabancijaš Dijak“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Dobitnica nagrade "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade je Amanda Prenkaj za ulogu Male Fride u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.
 
U konkurenciji za nagrade bilo je 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije koje je, od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac Davor Svedružić.
 
Nagradu Festivalskog vijeća „Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dobio je glumac i pjesnik Enes Kišević, a nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca nekadašnji vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, za čijeg je mandata i ustanovljen Festival glumca.
 
Domaćin festivala bili su Grad Vinkovci i prvak Drame splitskog HNK-a Filip Radoš.
 
Izvor: Hina