Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s poljskom spisateljicom Martom Dzido u Booksi

U suradnji s Nakladom Ljevak, u Booksi će se u nedjelju, 17. listopada, u 18 sati, održati razgovor i druženje s poljskom spisateljicom Martom Dzido. Razgovoru će se pridružiti prevoditelj Adrian Cvitanović i književna kritičarka Anda Bukvić-Pažin, a moderirat će ga Ana Fazekaš.
vrijeme: 17.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://booksa.hr/

Razgovarat će se o romanu 'Naslada' u kojem je ispričana ljubavna priča o dvoje mladih Poljaka. Radnja se odvija se u preddigitalnom svijetu lišenom žurbe, u kojem čekanje pojačava ljubavnu čežnju i nestrpljenje mladih ljubavnika koji se ne boje prelaziti granice, koji žele iskusiti sve što je moguće, a ponajprije istraživati vlastitu tjelesnost. Negdje u pozadini njihovih misli pomalja se svijest o kraju svijeta koji bi trebao nastupiti 2000. godine, kad komet udari o Zemlju i prouzroči uništenje naše civilizacije.
 
Marta Dzido (1981.), spisateljica i autorica dokumentarnih filmova, diplomirala je na Poljskoj filmskoj školi u Łódźu. Autorica je triju romana: Śladu po mamie (2003.), Małźa (2005.), Matrioszka (2013.) i publicističkog naslova Women of Solidarity (2016.). Bila je direktorica fotografije u dokumentarcu Underground Women’s State (2009.), koredateljica filma Downtown (2010.), dokumentarca nagrađenog nagradom Hollywood Eagle Documentary 2011. godine, te scenaristica, pomoćnica redatelja i montažerka filma Solidarity according to Women (specijalna nagrada Poljskog filmskog instituta Krzysztof Kieślowski Beyond Borders 2014. godine) i dokudrame Women Power (2018.).
 
Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.