Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor o nasilju nad ženama - roman Mihaele Gašpar progovara o jednoj od najbitnijih tema danas

Druga tribina u ciklusu književnih razgovora 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' je o gorućoj i jednoj od najbitnijih tema, nasilju nad ženama, a održat će se u četvrtak, 8. veljače, u zagrebačkom Botaničaru, u 19 sati. U fokusu je knjiga Mihaele Gašpar 'Premještanje snova' a s dvije gošće, psihoterapeutkinjom i aktivistkinjom, Anom Pecotić i aktivistkinjom i voditeljicom, Idom Prester razgovara spisateljica i urednica, Monika Herceg.
vrijeme: 08.02.2024. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.pen.hr/

Roman Mihaele Gašpar 'Premještanje snova' na suveren, emotivan i psihološki uvjerljiv način progovara o tri žene koje su prošle i prolaze nasilje. U ovom potresnom romanu, Gašpar je sjajno prikazala dinamike koje pokreću nasilje, kao i različita nasilja i reakcije, ali i nerijetku nemogućnost žrtve da se makne od nasilnika, jer je i sam sustav onaj koji nakon nasilnika maltretira žrtvu.
 
U Hrvatskoj svakih petnaest minuta žena doživi nasilje. Femicidi su postali užasna svakodnevna stvarnost. Kako možemo mijenjati te obrasce? Koliko danas otvoreno govorimo o tome, iako je to mučna stvarnost? Držimo se li i dalje toga da su neke stvari privatne? Održava li i kako i to nasilje? Zašto je sustav tako trom? Koji su mehanizmi nasilja? Kako nasilje utječe na žrtvu?
 
Projekt podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb.