Preskočite na glavni sadržaj

Raditi i stanovati u vrtovima – hrvatska urbana baština u kontekstu europske zelene tranzicije

U subotu, 10. rujna, s početkom u 17 sati, u sklopu Zagreb Design Weeka, u prostoru Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, održat će se panel na temu 'Raditi i stanovati u vrtovima – hrvatska urbana baština u kontekstu europske zelene tranzicije', u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.
vrijeme: 10.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/drustvopovjesnicara.umjetnostihrvatske

Znanost kaže da se strategije prilagodbe i ublažavanja posljedica klimatskih promjena dijelom već nalaze u autohtonom tradicionalnom lokalnom znanju i idejama koje su formirale svjetonazor i pristup određenim problemima u prošlosti. Moderna arhitektura i Zagrebačka arhitektonska škola utemeljeni u međuratnom razdoblju prava su riznica ideja i inicijativa; od ravnih i ozelenjenih krovova i balkona, pješačkih prolaza i staza odvojenih od cestovnog prometa, paviljonskih škola kao kvartovskih okupljališta do nove kulture javnih parkova i zelenila. Cilj interdisciplinarnog panela je sagledati probleme očuvanja urbane baštine u procesu prilagodbe zelenoj tranziciji. U diskusiji sudjeluju stručnjaci iz polja povijesti umjetnosti, zaštite spomenika i krajobrazne arhitekture, te predstavnici nadležnih institucija.
 
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske partner je inicijative Europske komisije pod nazivom New European Bauhaus koja teži klimatski neutralnoj Europi i razvoju zajednica koje su održive, inkluzivne i ugodne za život.
 
Opširnije...