Preskočite na glavni sadržaj

Radionica 'Ples, glas, izvedba'

Radionica 'Ples, glas, izvedba', koju će voditi Karolina Šuša odvijat će se u Beton Kinu Doma mladih Split i to u subotu, 18. rujna, od 17 do 20 sati i nedjelju, 19. rujna, od 10 do 13 sati.
vrijeme: 18.09.2021. - 19.09.2021.
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/PlesnaudrugaTiramola/

Ona je samostalna umjetnica – plesačica suvremenog plesa, pjevačica i izvođačica. Poznata je po 'džepnom mjuziklu' Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira i producira. Autorica je i dječjeg programa „Kate koju znate“, serije priča za laku noć koje priča u obliku igrokaza i izvodi ih online i uživo. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse.

O radionici i onom što vas na radionici očekuje, je Karolina napisala sljedeće: Radionicu ćemo započeti uobičajenim upoznavanjem, zagrijavanjem, osjećanjem grupe. Krenut ćemo od tijela i prvo raditi na fizičkom materijalu i osnovnim principima kretanja: zamah, pad, skok, roll i slično. Potom ćemo se uputiti prema zvučnoj slici tijela – pokušat ćemo osjetiti na koji način glas stanuje u tijelu i kako se zvuk oslobađa. Gradit ćemo atmosferu povjerenja i slobode u grupi i vidjeti kako se pokret i glas međusobno podupiru i omogućavaju jedno drugome preciznost, sigurnost i autentičnost. Naposljetku, radit ćemo na samom činu izvedbe. Izvedba je zasebna vještina koju dijele svi oni koji se nađu na pozornici, u širokom smislu. Uključuje već zadane karakteristike pojedinca, pa govorimo o karizmatičnim ljudima, onima koji pojavom plijene pažnju i sl. Međutim, izvedba se također vježba. Scena je 'rendgen' i ništa joj se ne može sakriti. Upoznat ćemo metode i vježbe koje će nam pomoći da neprirodno i strašno stanje bivanja na pozornici pretvorimo u uzbudljivo i spontano polje igre.
 
Prijave za radionicu „Ples, glas i pokret“ Karoline Šuša, moguće su putem maila-a plesnaudrugatiramola@gmail.com  ili u FB inbox, a sve dodatne informacije o programu potražite na FB eventu Mala škola suvremenog plesa.
 
Plesna udruga 'Tiramola' je ove godine, u sklopu 'Male škole suvremenog plesa', organizirala ukupno 13 radionica suvremenog plesa koje je vodilo 11 plesnih umjetnika.
 
Rad plesne udruge Tiramola podržavaju Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.