Preskočite na glavni sadržaj

Radionica izrade memory quilt-a s Glorijom Lizde

U kreativnom hub-u Prostor u Splitu, u prosincu će se održati četverodnevna besplatna radionica izrade memory quilt-a pod vodstvom umjetnice Glorije Lizde. Prijave su u tijeku!
vrijeme: 05.12.2022. - 09.12.2022.
mjesto: Split
url: https://www.chc-prostor.com/
Radionica će se održati u sljedećim terminima: 5.12. /7.12. / 8.12. /9.12. (od 18:00-21:00 sati).
 
Memory quilt je ručno rađen poplun koji se izrađuje kao uspomena odnosno memorabilija obiteljske ili osobne povijesti. Tradicionalno se koristi stara odjeća, posebice ona nošena u djetinjstvu, na koju se zatim ušivaju fotografije. Ovi popluni obično su tematski odnosno narativni te se izrađuju kada osoba primjerice odlazi od kuće, povodom rođenja ili smrti, raznih obljetnica i slično.
Naglasak izrade quilt-a je na procesu i ručnom šivanju koje traje 20-30 sati za poplune veličine otprilike 80x80cm, do nekoliko tisuća sati za velike, kompleksnije poplune. Proces šivanja vrlo brzo postaje automatiziran, ponavljanje prolaska igle kroz tkaninu te istog pokreta ruke dopušta ulazak u svojevrsno stanje transa i meditacije te se na ovaj način otvara prostor za dublja razmišljanja i neku vrstu razgovora s fotografijama.
Na radionici, zamišljenoj kroz četiri susreta, polaznice i polaznici izradit će vlastiti memory quilt u veličini od 80x80cm. Od polaznica i polaznika očekuje se da donesu staru odjeću te fotografije od kojih bi željeli napraviti poplun, dok će ostali materijali biti osigurani. Fotografije odabrane za poplun trebale bi biti osobne i od nekakvog značenja, a poželjno je da tvore narativ kojim se polaznica ili polaznik želi baviti na radionici, npr. quilt posvećen jednoj osobi, specifičnom događaju (selidba, rođendan itd.), obiteljskoj povijesti itd. Na radionici memory quilt-a naglasak je upravo na samom procesu te na promišljanju o fotografijama koje se ušivaju u quilt radije nego li na tehničkoj izvedbi. Po završetku radionice, polaznice i polaznici međusobno predstavljaju završene radove.
 
Sudjelovanje na radionici je besplatno. Broj polaznika je ograničen, a prijave se do popunjenja mjesta zaprimaju na info@culturehubcroatia.hr.
 
Radionica je dio programa  “Vještina kao otpor” koji Platforma “Culture Hub Croatia” provodi u 2022. u sklopu kreativnog huba Prostor. Program je sufinanciran od strane Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Splita.