Preskočite na glavni sadržaj

Radionica i pokazna izvedba intermedijalnog djela 'Odmor od povijesti' u Pogonu

Ova radionica je uvod u pripremu nove verzije – publici dobro poznate i višestruko nagrađivane predstave Bacača Sjenki 'Odmor od povijesti' – koja se odvija u petak, 26. studenog i u subotu, 27. studenog u Velikoj dvorani Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.
vrijeme: 26.11.2021. - 27.11.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/bacaci.sjenki/

Na radionici će imati prilike sudjelovati mladi glumci, dramaturzi i ostali izvedbeni stvaraoci, a za njih će se održati dekonstrukcijska radionica i izvedbeno predavanje o predstavi u petak i subotu, 26. i 27. studenog, koja će obuhvatiti genezu projekta, povijesni i umjetnički kontekst, dinamiku rada i uvjete rada/financiranja/produkcije, kritički odnos prema recepciji i (ne)prihvaćanju izvedbe u domaćem kontekstu, uspjeh predstave na domaćem i međunarodnom tržištu, metodologiju rada na predstavi, analizu porozne dramaturgije predstave, zajedničku izgradnju scenografije i postav tehnike (izvorna i nova, alternativna rješenja).
 
Dekonstrukcijska radionica će kulminirati u izvedbi nekoliko fragmena predstave za zainteresiranu publiku u subotu, 27. studenog u 20h.
 
Ulaz na izvedbu predstave je besplatan uz prethodnu najavu na e-mail samonebonamjegranica@gmail.com (uz naznaku “za OOP”). Za ulaz je osim najave, potrebna kovid potvrda o cijepljenju, preboljenoj koroni ili recentni negativni test. Broj mjesta je ograničen.
 
“Odmor od povijesti” je kazališni i multimedijalni performans/predstava, izvedbeno je senzorno putovanje koje se odvija na granici između sna i jave, pri čemu publika – lišena uobičajenog kazališnog rituala, sudjeluje cijelim svojim bićem. Bavi se istraživanjem odmora od povijesnog konteksta u vrlo specifično osmišljenom izvedbenom prostoru koji podsjeća na bolnički poljski stacionar u kojem publika iz kreveta promatra, osluškuje i prati predstavu koja se odvija svuda oko njih. Ponuđeno je putovanje pasivno i spokojno, gotovo melankolično i daje prostora svakome gledatelju da vidi dio vlastitog zaborava.
 
“Odmor od povijesti” putuje po rubu kolektivne i individualne svijesti, kroz carstvo djetinjstva i snova te razgovara sa smrti kao jedinim sigurnim utočištem od povijesti.
 
Koncept projekta “Odmor od povijesti” i ove radionice: Boris Bakal
Voditelji radionice projekta “Odmor od povijesti”: Boris Bakal i Stanko Juzbašić
Suradnici radionice projekta “Odmor od povijesti”: Marija Georgiev, Veno Mušinović, Mare Šuljak
Logistika i organizacija radionice projekta “Odmor od povijesti”: Zvonimir Bešlić
 
Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Dramaturgija i režija predstave “Odmor od povijesti” (2008): Katarina Pejović i Boris Bakal
Autori-izvođači originalne izvedbe iz 2008: Bojan Navojec, Jelena Lopatić, Damir Klemenić, Marija Škaričić, Katarina Pejović, Stanko Juzbašić i Boris Bakal
Scenografija: Željko Zorica-Šiš i Boris Bakal
 
Predstava “Odmor od povijesti” gostovala je od 2008. do 2015. u više gradova Republike Hrvatske, u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (nagrada MESS-a), Srbiji (nagrada BITEF-a) te Rumunjskoj. U 2022. pozvana je na turneju u Sjevernu Makedoniju.