Preskočite na glavni sadržaj

Pulska gradska knjižnica i ove godine dio manifestacije Bloomsday

Ovogodišnji program manifestacije Bloomsday u Puli održava se od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama. Razvoj čitalačke publike jedna je od ključnih odrednica razvoja zajednice pa su ovogodišnji programi Knjižnice tijekom manifestacije Bloomsday prvenstveno namijenjene djeci i mladima kao aktivnim sudionicima u kulturi...
vrijeme: 14.06.2024. - 16.06.2024.
mjesto: Pula
url: https://www.gkc-pula.hr/

Bloomsday je popularan naziv za 16. lipnja, datum u kojem se odvija radnja romana Uliks irskog pisca Jamesa Joycea. Diljem svijeta na taj datum organiziraju se različiti programi kojima se slavi njegovo djelo. Budući da je Joyce kratko vrijeme živio u Puli, već se niz godina u suradnji pulske Turističke zajednice i različitih ustanova i udruga te uz podršku Veleposlanstva R. Irske u RH organizira manifestacija Bloomsday u Puli. Gradska knjižnica i čitaonica Pula u manifestaciji sudjeluje od 2014. godine organizirajući programe kojima promiče važnost čitanja, popularizacije knjige, informiranja i educiranja građana o važnosti književnog i nasljeđa te podizanja kulturne i obrazovne razine društva u cijelosti.

Razvoj čitalačke publike jedna je od ključnih odrednica razvoja zajednice pa su ovogodišnji programi Knjižnice tijekom manifestacije Bloomsday prvenstveno namijenjene djeci i mladima kao aktivnim sudionicima u kulturi. U petak, 14. lipnja u 11 sati u izložbenom prostoru Središnje knjižnice (Kandlerova 39) izložbu Seamus Heaney: Listen Now Again otvorit će veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling. Izložba vodi posjetitelje kroz život i djelo pjesnika, otkrivajući unutarnje i vanjske sile koje su oblikovale rad velikog irskog pjesnika, prevoditelja i dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Istražuje njegov kreativni proces kroz originalne rukopise, pisma, neobjavljena djela, dnevničke zapise, fotografije, osobne artefakte i multimedijske snimke. Nastala je na temelju opsežne arhive koju su Seamus Heaney i njegova obitelj darovali Nacionalnoj knjižnici Irske 2011. godine.

Tema ovogodišnjih programa za djecu je Joyceova slikovnica Mačak i vrag, nastala prema tekstu koji je taj irski književnik pisao za svog unuka Stephena: u Titovom parku 14. lipnja u 18.30 sati održat će se program obiteljskog čitanja Čitajmo zajedno Joycea, dok 15. lipnja u 10 sati u Dječjoj knjižnici (Smareglina 2) u 10 sati počinje kreativna radionica za djecu Čajanka s Joyceom i Ivom Kreativom, a u 11 sati na Odjelu za djecu i mlade (Kandlerova 39) STEAM radionica za djecu Subotom u knjižnici s Jamesom Joyceom i Tinkers Labom Pula. Sudjelovanje na radionicama se ne naplaćuje, no za radionice u subotu zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti se u Dječjoj knjižnici, odnosno na Odjelu za djecu i mlade.

Programe koja Knjižnica organizira u okviru manifestacije Bloomsday financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH.
BLOOMSDAY U PULI 2024. - program manifestacije