Preskočite na glavni sadržaj

Publikacija 'Izvana i iznutra' o jednom od ključnih izazova u kulturi – razvoju publike

Sudjelovanje u kulturi jedan je od najvećih izazova za cjelokupni kulturni sektor, prioritet visoko na listi Europske unije i njezinih programa za kulturni sektor, a razvoj publike postao je iznimno važno mjesto u kulturnoj politici. Upravo odgovore na pitanja poput Koliko se promijenila publika? Koje su ključne prepreke sudjelovanju u kulturi? Kako razvijati publiku? nudi novoobjavljena publikacija 'Izvana i iznutra. Metode i prakse organizacijske transformacije prema sudjelovanju u kulturi' Zaklade 'Kultura nova'.
vrijeme: 04.07.2022. -
url: https://kulturanova.hr/

Publikacija je nastala u okviru europskog projekta ADESTE+ (Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe), usmjerenog na razvoj metodologije koja će pomoći organizacijama u kulturi da provedu transformaciju i sudjelovanje u kulturi smjeste u središte svoga rada. Stoga ova publikacija ujedno i dokumentira iskustava, znanja i uvide prikupljene kroz različite susrete i rad na projektu. Projekt ADESTE+, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, provodilo je od 2018. do 2022. petnaest organizacija iz sedam zemalja Europe – Italija, Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Danska, Poljska i Hrvatska. Urednica publikacije je Antonija Letinić, a dizajn potpisuje Petra Milički.

”Publikacija je zamišljena kao svojevrsni priručnik koji stoji na raspolaganju svima onima koji su zainteresirani dublje zaroniti u problematiku razvoja publike, uključivanja i sudjelovanja građana u kulturi. Donosi pregled razvoja i odnosa kulturne politike prema sudjelovanju, razmatra proturječja i nesporazume oko publike, kao i ključne izazove koji stoje pred kulturnim sektorom kad je riječ o sudjelovanju te predstavlja različite prakse integracije sudjelovanja u cjelokupno djelovanje organizacija”, rekla je Antonija Letinić, urednica publikacije.

Publikacija je podijeljena u tri cjeline. Prvu čine teorijski prilozi koji daju uvid u povijest i obuhvat koncepta razvoja publike, kontradikcije koje pokušava nadići, prepreke na koje treba odgovoriti kao i policy okvir koji podržava prakse sudjelovanja, a tekstove potpisuju Goran Tomka, Maria Vlachou, Cristina da Milano i Antonija Letinić. Središnji dio predstavlja ACED metodologiju nastalu kroz projekt ADESTE+ i osvrte umjetničkih partnerskih organizacija koje su radile na njezinoj implementaciji u svojim sredinama te iteraciju metodologije koju je Zaklada "Kultura nova" razvijala kroz rad s organizacijama malog i srednjeg opsega. Treći dio publikacije posvećen je primjerima prakse organizacija u regiji koje već godinama rade na razvoju programa usmjerenih na prakse sudjelovanja, a koje su svoja iskustva predstavile u sklopu Kaskadnih radionica koje je Zaklada "Kultura nova" u okviru projekta ADESTE+ provodila od travnja do lipnja 2021. godine. Publikaciju zaključuje Darko Lukić osvrtom na potrebe kulturnog sektora, odgovor koji ADESTE+ predlaže kao i iskustva rada s metodologijom.

Publikacija je objavljena na engleskom i hrvatskom jeziku, u tiskanom i elektronskom izdanju i slobodna je za preuzimanje:
https://kulturanova.hr/znanja-i-resursi/biblioteka-quotkultura-novaquot/izvana-i-iznutra.