„Faros na tanjuru“ predstavlja izniman interdisciplinarni projekt koji povezuje arheologiju, znanstvena istraživanja i gastronomiju. Publikacija je nastala kao plod međuinstitucionalne suradnje Instituta za arheologiju, Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, Arheološkog muzeja u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije.
vrijeme: 16.05.2025. -
mjesto: Split
Autorica publikacije je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, a suautori tekstova su dr. sc. Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu i mr. sc. Vinko Tarbušković, ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.
Publikacija
„Faros na tanjuru“ nudi jedinstveni pogled na hranu starih Grka, reinterpretiranu kroz prizmu povijesnih izvora, arheoloških nalaza i kulinarskih tradicija.
Svi se recepti temelje na znanstvenim istraživanjima drevnih tekstova i materijalnih ostataka s ciljem približavanja okusa i metoda pripreme jela koja su mogla biti prisutna u starogrčkom svijetu. Samo događanje uključuje i degustaciju pripremljenih jela, čime se baština interpretira kroz neposredno i osjetilno iskustvo.
Posebna vrijednost ovog projekta ogleda se u aktivnoj uključenosti obrazovnog sektora - učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Hvar - izdvojena lokacija Jelsa pripremili su jela, dok su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita zaduženi za posluživanje. Na ovaj se način mladi aktivno uključuju u očuvanje i interpretaciju kulturne baštine, kroz praksu, kreativnost i stvaranje iskustava koja potiču ljubav prema vlastitom nasljeđu i njegovoj suvremenoj promociji.
Svečano predstavljanje održat će se 16. svibnja u Arheološkom muzeju u Splitu (događaj je zatvorenog tipa).