Preskočite na glavni sadržaj

Prvomajski Inkubator 2024.

Prvomajski Inkubator je glazbeno-likovno-edukativna manifestacija koja se, već tradicionalno, održava u gradu Krku uoči Praznika rada s ciljem okupljanja, druženja, izražavanja i razvijanja rasprave među mladim umjetnicima. 
vrijeme: 19.04.2024. - 27.04.2024.
mjesto: Krk
url: https://www.facebook.com/kreativnikrk/

Prvomajski Inkubator prvi je put organiziran 1998., nakon poduže stanke iznova aktiviran 2006., a preuzet od strane udruge Kreativni Krk 2011. godine. 

GLAZBENI DIO PROGRAMA

Glazbeni program Prvomajskog Inkubatora najstariji je i najprepoznatljiviji dio samog festivala, a održat će se u subotu, 27. travnja. Organizatori su ove godine odlučili „ponoviti“ koncept davne 2011. godine (kada su preuzeli organizaciju festivala) i glazbeni program podijeliti u 2 dijela: natjecanje mladih bendova i nastup gostujućih bendova.
Nakon objavljenog natječaja i mnoštva zaprimljenih prijava, komisija sastavljena od članova udruge Kreativni Krk, predstavlja natjecateljski dio programa koji se sastoji od sljedećih bendova:
  • Soba 9 (Zagreb)
  • M.R.Š. (Rijeka)
  • Colostrum (Zagreb)
 
Nakon dodjela vrijednih nagrada mladim bendovima, točku na i glazbenog dijela festivala stavit će čak 3 benda ;  sjajni krčki alterrock bend „THOSE HERDS“, zagrebački psihodelični kraut rockeri sa slavonskim tamburama „NEMEČEK“, i riječki instrumentalni rock trio „POMELO CHESS SOCIETY“. 
Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe da nam se pridruže na (dobroj, staroj lokaciji) plaži Plav u subotu 27. travnja s početkom u 21:00h, te s nama proslave još jedan Prvomajski Inkubator!
     
LIKOVNI DIO PROGRAMA

 Udruga Kreativni Krk priprema 14. izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala Prvomajski inkubator u sklopu kojeg će se održati i međunarodna izložba na temu „ONI - turistički radnik na tržištu rada“.
Izložba okuplja radove sedam umjetnica i umjetnika koji kroz različite umjetničke pristupe analiziraju i kritiziraju temu turizma i iskustva sezonskog rada. Prikazujući opažanja, osobne osvrte i iskustva autorica i autora, izložbom se nastoji potaknuti na razmišljanje o socijalnim, kulturnim i ekonomskim aspektima masovnog turizma. Radovi otkrivaju i neke od  slojeva ove industrijske grane koji su često nevidljivi i potcijenjeni - devastaciju prirode i masovnu gradnju uslijed razvijanja turizma, manjak turističkih radnica i radnika, kompleksnost birokracije i apsurd turističkih atrakcija. Turizam raste iz godine u godinu te raste potreba za sve većom apartmanizacijom i prikupljanjem većeg broja radnika. Paralelno s tim, mijenjaju se otoci, obala i gradovi te naposljetku način života svih nas.
Izložba ONI sadrži i (auto)ironičan segment uslijed rasta potrebe za stranim radnicama i radnicima. Kakav je položaj stranaca koji dolaze zaraditi novac u Hrvatskoj, a kakav je položaj Hrvata koji odlaze u inozemstvo iz istih razloga? Kakve radne uvjete imaju strani radnici, a koliko istovremeno očekujemo i priželjkujemo vlastiti poslovni uspjeh i dostojanstven život u bogatim europskim državama?  Organizirajući izložbu ususret Prazniku rada, želimo potaknuti na razmišljanje i dijalog posjetitelja o ulozi i odgovornosti pojedinca u razvoju hiper-turizma, radničkim pravima te različitim posljedicama koje turizam ostavlja iza sebe. 
Odabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Decumanus u gradu Krku u trajanju od 19. travnja do 09. svibnja 2024. godine. 

 
KRATKI PREGLED PROGRAMA

GLAZBENI DIO PROGRAMA
27.04. Koncert/natjecanje bendova - 21:00 - Plaža Plav, Krk 
Lineup (natjecateljski dio):
 SOBA 9 (ZG)
 M.R.Š (RI)
 Colostrum (ZG)
(revijalni dio)
 Those Herds (Krk)
 NEMEČEK (ZG)
 POMELO CHESS SOCIETY (RI)
(raspored i satnica uskoro)
 
LIKOVNI DIO PROGRAMA
19.04. do 09.05 - Galerija Decumanus, Krk
19.04. u 19:00 - Otvorenje izložbe "ONI - turistički radnik na tržištu rada"
 
za detaljnije informacije pratite društvene mreže udruge Kreativni Krk.