Preskočite na glavni sadržaj

Prvi regionalni suhozidni vodič u Hrvatskoj

Kilometrima dugi suhozidi i velebne bunje - sve stvoreno ljudskom rukom i kamenom bez ikakvog vezivnog materijala - naše je vrijedno naslijeđe! A dio bogate šibensko-kninske suhozidne baštine ukoričen je u prvi regionalni suhozidni vodič u Hrvatskoj.
vrijeme: 22.01.2024. -
Pisan je za stvaratelje kamene čipke, ali i njezine vlasnike. Istraživače - također!
Dotaknulo se u Vodiču: povijesti, zaštite i održavanja. Uvid je u lokalnu suhozidnu baštinu - iznimno bogatu.

- Doista imamo najveće i najviše primjerke, da u njima mogu,, recimo u vinogradima, živjeti tih mjeseci kad se završava obrada ili u poslovima sa stokom. Ovčari su ostvarili fenomenalne rastere u krajoliku, kaže Jadran Kale, autor Vodiča kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije.
Do njih treba držati. Simbol su ljudskog truda! A po raskošnim suhozidim zdanjima šibensko-kninsko područje svakako se ističe.

- Ali možda još bitnije da je po raznolikosti i gustoći suhozida u odnosu na teritorij ona prva među jadranskim županijama, kaže Filip Šrajer, recenzent Vodiča kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije.
Slagao se kamen na kamen i u zaleđu i na obali. A o gradnji "u suho" njezin čuvar govori s dubokim poštovanjem.

Umijeće suhozidne gradnje štiti i UNESCO. A ovakvi pejzaži spomenik su narodnom urbanizmu. Dijelio je suhozid granice posjeda.
- U Kurnatima stoje zidovi preko 100, 150 godina. Tko je imao težaka i bio je bogatiji - to su bolji, to su ljepši za vidjeti, kaže Ive Šikić Bažokić, graditelj suhozida.
I ovo je promidžba pučke suhozidne graditeljske baštine! I ustrajnosti i dosjetljivosti "naših starih".
- Suhozid - on je suh zato što se radi od samog kamenja, kaže Mate.

Baština je: prošlost, sadašnjost i budućnost. A bit će je dok god je.

Prvi hrvatski regionalni suhozidni vodič obrađuje 59 lokaliteta. Odabrani su najbolji primjeri. Neki su čak prvi put publicirani.
- Mislim da je jako zgodno da smo napravili kronološku lentu tako da se može točno vidjeti po događajnici koje su stare, koje mlade. I tu doista imamo od prethistorije do
kornatskih križeva, ističe Kale.
Ideja je Vodičem namamiti znatiželjnike baš na koordinate suhozidnih zdanja. Da dožive najdojmljiviji otisak ovog podneblja.

Izvor: HRT