Preskočite na glavni sadržaj

Prvi put u Hrvatskoj - volonteri UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštine u Starogradskom polju na Hvaru

U Hrvatskoj se prvi put u dobru svjetske baštine - Starogradskom polju na otoku Hvaru od 1. do 12. rujna održava radionica UNESCO-ovog Centra za svjetsku baštinu.
vrijeme: 01.09.2021. - 11.09.2021.
mjesto: Hvar
url: https://min-kulture.gov.hr/

Riječ je o inicijativi Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija koje je u okviru kampanje Volontera svjetske baštine (WHV) 2020. – 2021. „Poticanje predanosti mladih za svjetsku baštinu“ predložilo jedno od mnogih hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.
 
Pod nadzorom stručnjaka, arheologa i arhitekata volonteri sudjeluju u rekonstrukciji suhozida, jer je cilj projekta obnoviti suhozide pomoću tradicionalne tehnologije gradnje. Posebno je pri tome važno postići cjelovitu obnovu zemljišta nazvanog striga, kao u vrijeme grčke kolonizacije i podjele Starogradskog polja. Nakon niza teorijskih predavanja o suhozidu volonteri će se naučiti tehnici suhozidne gradnje, a tijekom radionice biti će organizirani stručni obilasci, predavanja i upoznavanje baštine otoka Hvara.
 
U sklopu projekta na Starogradskom polju volonteri svjetske baštine promicat će važnost i ulogu dobara svjetske baštine kao i ulogu lokalne zajednice u očuvanju baštine. U ovoj kampanji koji je organiziralo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO Ministarstva kulture i medija, u suradnji s Agencijom za upravljanje Starogradskim poljem sudjeluju studenti građevine, arhitekture, umjetnosti i povijesti umjetnosti iz Francuske, Italije, Španjolske, Egipta, Rumunjske i Hrvatske, a u subotu im se u rekonstrukciji suhozida pridružio i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturnih dobara, arhitekt Davor Trupković.
 
Galerija fotografija>>>