Preskočite na glavni sadržaj

Prva baletna premijera 67. Splitskog ljeta - plesne predstave 'Venatus' i 'Migrations'

Na medijskoj konferenciji u foyeru HNK Split predstavljena je prva baletna premijera 67. Splitskog ljeta, plesna večer koju čine neoklasični baleti 'Venatus' i 'Migrations' u koreografiji Aarona Koka i izvedbi solista i ansambla Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split. Predstava će premijerno biti izvedena na pozornici na otvorenom na splitskom poluotoku Sustipan 20. srpnja, a reprizna izvedba na programu je sutradan. 
vrijeme: 20.07.2021. -
url: https://www.splitsko-ljeto.hr/

Na prošlogodišnjem, 66. Splitskom ljetu Aaron Kok, solist Baleta HNK Split, debitirao je kao koreograf neoklasičnim baletom Venatus. Godinu dana kasnije  u samostalnoj autorskoj večeri, uz Venatus s novom postavom i nekim izmjenama Aaron, i sam migrant, predstavlja svoj novi koreografski uradak Migrations o iskušenjima i izazovima kroz koje prolaze ljudi koji se doseljavaju u sasvim nove, strane im kulture. Aaron Kok i sam je dio ansambla predstave.

Prije godinu dana izveden u sklopu trodijelne baletne večeri, Venatus se na sustipansku pozornicu vraća bogatiji za solo koji izvode Matea Milas (20. srpnja) i Nozomi Miura (21. srpnja). Inspiriran glazbom mladog poljskog skladatelja Szymona Brzoske, Kok u prvi plan stavlja tjelesnost i muzikalnost plesača smišljeno izostavljajući priču. Venatus ima sve tradicionalne elemente bijelog baleta kao što su pas de deux, solo i corps de ballet finale podređene glazbi poljskog skladatelja. Odstupanje od tradicije očituje se u minimalističkom dekoru i kostimima, sve kako bi fokus ostao na plesačima i glazbi, kao stalni podsjetnik publici kako je balet umjetnost sama po sebi.

Na glazbu Kirilla Richtera, skladatelja i pijanista mlađe generacije, predstavnika ruskog minimalizma, Kok je koreografirao neoklasični balet Migrations. Kako se uklapamo u društvo? Kako se prilagođavamo rutinama, kulturi koja nas okružuje? Na ova pitanja Migrations pokušava odgovoriti vizualnim jezikom, govorom glazbe i tijela. Polazeći iz vlastitog iskustva Aaron Kok istražuje priče i izazove kroz koje prolaze migranti. Iz pokreta rađaju se  slike koje istražuju osjećaje bivanja različitim od okoline te želje za prilagođavanjem. Uz prekrasnu glazbu Kirilla Richtera ovaj dinamični neoklasični balet postavlja pitanje je li bolje biti individualac ili jednak svima ostalima. Migrations je naslov kompilacijskog albuma koji je izdao Szymon Brzoska, na kojem su sakupljena djela više suvremenih autora.


www.splitsko-ljeto.hr