Preskočite na glavni sadržaj

'Prošlost Varaždina u filmskim zapisima' – besplatna projekcija

U sklopu 'Srijede u Muzeju' 6. ožujka, u 19 sati, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održava se projekcija dokumentarnih filmova vezanih uz Varaždin i okolicu nastalih u prvoj polovici 20. stoljeća. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 06.03.2024. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.gmv.hr/

Filmovi su iz Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, jednom od većih arhiva u regiji, u čijem je fundusu Gradski muzej Varaždin uspio istražiti, a potom i na rok od pet godina otkupiti autorska prava za njihovo prikazivanje. U filmovima su prikazani varaždinski domobrani kao austrougarski vojnici u Beču, kralj Aleksandar Karađorđević, Slavko Kvaternik, Ante Pavelić, radnici Tivara, purgari, vjerske procesije, posjetitelji muzeja u Starom gradu i ostali prizori iz tog razdoblja, a zastupljeni su i kadrovi iz Varaždinskih Toplica.
 
Velik dio hrvatske povijesne filmske građe uslijed različitih okolnosti izgubljen je tijekom 20. stoljeća. Istu sudbinu dijele i filmski zapisi o Varaždinu, zbog čega je iznimno važno da se istražuju arhivi koji tu građu čuvaju, bez obzira na to kako su je stekli: pohranom, kao ratni plijen ili na neki drugi način. Ova srijeda vratit će nas u prošlost Varaždina kroz filmske kadrove s prizorima iz nekih bivših država, na kojima su uz mnoge poznate osobe i „obični“ ljudi, ovdašnji stanovnici i često samo promatrači događaja koji su na razne načine oblikovali njihove živote i mijenjali ovaj grad. Uvodne tekstove uz projekciju filmova pripremila je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a interpretirat će ih novinar Kristijan Petrović.
 
Gradski muzej Varaždin ovom prigodom poziva građane koji posjeduju stare filmske zapise, ponajprije one s dokumentarnim kadrovima eksterijera i interijera s područja Varaždina i okolice, da ih donesu u Muzej, gdje će se digitalizirati i time sačuvati dio varaždinske prošlosti.