Preskočite na glavni sadržaj

Proslava godišnjice županijske bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split

Gradska knjižnica Marka Marulića Split, kao matična knjižnica za Splitsko-dalmatinsku županiju, organizira proslavu godišnjice rada Županijske bibliobusne službe GKMM Split. Svi zainteresirani moći će razgledati bibliobus u subotu, 23. ožujka, od 10 do 13 sati, na istočnom parkingu na Rivi, pored Turističke palače.
vrijeme: 23.03.2024. -
mjesto: Split
url: https://gkmm.hr/

U sklopu prigodnog programa, posjetitelji će moći sudjelovati u kvizovima za djecu, mlade i odrasle. Ako točno odgovore na pitanje, na poklon će dobiti knjigu iz fonda Gradske knjižnice Marka Marulića Split. Pitanja se odnose na teme iz književnosti i opće kulture te se želi potaknuti sudionike na čitanje. Djelatnice Bibliobusne službe i GKMM-a Split prisutnima će pročitati slikovnicu Bibliobus Svjetobus, autorice Zvjezdane Čagalj i ilustratorice Done Tomić, inspiriranu ponovnom uspostavom bibliobusne službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Djeca će moći sudjelovati na likovnim radionicama na kojima će izrađivati straničnike knjiga, bojati bibliobuse i izrađivati bibliobus od kartona i kolaža. Također, prisutni će moći isprobati VR naočale.
 
Obilježavanjem godine dana rada Županijske bibliobusne službe GKMM-a Split na Rivi želi se upoznati stanovnike Splita i ostale zainteresirane s radom pokretne knjižnice s obzirom da je zadnjih 30 godina nije bilo na ovom području.
 
Bibliobusna služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovo je uspostavljena zahvaljujući projektu „Za dobe vibre - čitaj libre“ sufinanciranom od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Bibliobus je bio predstavljen javnosti 17. ožujka 2023. na Rivi u Splitu, a na teren je krenuo 27. ožujka 2023. godine.
 
Tijekom prve godine u bibliobusnu mrežu bilo je uključeno 21 stajalište, a od početka 2024. godine taj broj se povećao na 26. Mrežu trenutačno čine stajališta u tri grada, deset općina te stajalište ispred jedne privatne osnovne škole.
 
Na području Sinja stajalište je smješteno u Gljevu, dok su na području Trilja stajališta u Košutama i Grabu. U Omišu su stajališta raspoređena u Novim Selima, Slimenu, Kostanjama, Tugarama i Srijanima. Općinu Hrvace obuhvaćaju stajališta u Hrvacama, Potravlju i Biteliću, dok se na području Klisa nalaze stajališta u Brštanovu i Prugovu. Stajalište Dicmo Prisoje smješteno je u Općini Dicmo. U općinama Šestanovac, Zagvozd i Zmijavci nalaze se istoimena stajališta.  U Općini Lećevica stajališta su u Radošiću (Škopljancima) i Lećevici. Na području Muća stajališta se nalaze na lokacijama Braćević-Vrbe kod Osnovne škole Braće Radić i ispred Područne škole Ogorje. U Općini Lovreć stajališta su u Lovreću i Studencima, dok se u Općini Podbablje stajališta nalaze u Drumu i Krivodolu. U Dugopolju je stajalište smješteno ispred Split International School.
 
Projekt „Za dobre vibre - čitaj libre“ završio je u rujnu 2023. godine nakon čega je Splitsko-dalmatinska županija preuzela financiranje bibliobusne službe u svojstvu partnera na projektu, čime je osigurana, uz podršku Grada Splita i Ministarstva kulture i medija, njezina dugoročna održivost.