Preskočite na glavni sadržaj

Proslava Dana Državnog arhiva u Osijeku uz program posvećen Vesni Parun

Dan Državnog arhiva u Osijeku, 3. ožujka, obilježava se od 2021. godine kao najstariji poznati datum iz prošlosti povezan s arhivom i arhivskom djelatnošću u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije. Ovogodišnji program Dana Državnog arhiva u Osijeku održava se u znaku gostovanja izložbe i predstavljanja izdanja Hrvatskog državnog arhiva, priređenih u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun.
vrijeme: 03.03.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://www.dao.hr/

Dan Državnog arhiva u Osijeku - 3. ožujka
 
Radi se o datumu povezanom s datiranjem Magistratske instrukcije za grad i tvrđavu Osijek, koju je u vidu statuta Grada Osijeka izdao u Osijeku 3. ožujka 1698. Ferdinand Carl grof Caraffa di Stigliano, predsjednik Carske komisije za uređenje Slavonije i Srijema nakon oslobođenja od Osmanlija.
 
Navedena magistratska instrukcija, između ostalih odredaba važnih za uspostavu moderne uprave u Osijeku, u br. 15 donosi izričite odredbe o arhiviranju koje glase: „Porezni i upravni spisi, gotov novac i gradski pečat moraju se čuvati na sigurnom mjestu. Isto tako, razne poglavarstvene upute, zapisnike, izvorne dokumente i važne spise treba čuvati u škrinji s dvije različite brave, od kojih jedan ključ ima gradski sudac, a drugi blagajnik. Škrinju oni otvaraju i zatvaraju zajedno.“
 
Radi se o najstarijim nama poznatim odredbama o obvezi pohrane, nadziranog čuvanja i korištenja  javnih dokumenata u Osijeku i na području današnje Osječko-baranjske županije u novovjekovnoj povijesti nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija. Stoga je datum tog dokumenta ujedno i datum obilježavanja Dana Državnog arhiva u Osijeku.
 
Ovogodišnji program Dana Državnog arhiva u Osijeku
 
Kao središnji hrvatski arhiv koji prikuplja i čuva arhivsko gradivo od nacionalnog značenja, Hrvatski državni arhiv je preuzeo i čuva ostavštinu pjesnikinje Vesne Parun. Stoga je iz bogatstva te ostavštine priredio prigodnu izložbu i dva izdanja u povodu 100. obljetnice njezina rođenja.
 
Knjiga „Kad ptica prestane voljeti”, priređivača Denisa Derka i Marine Selnik, sadrži izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun, a čitanje tih redaka otkriva čitatelju njezin duboki unutarnji svijet pjesničkih reminiscencija o vlastitom životu i ljudima na životnom putu.
 
Izložba s katalogom „Bajka zvjezdana” – u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun, autora Marijana Bosnara i Meline Lučić, donosi pregršt arhivalia (dokumenata, rukopisa, fotografija), kao i mnoštvo  izrezaka objavljenih tiskovina, koje zajedno u velikom kolažu vode posjetitelja i čitatelja od djetinjstva do pozne starosti pjesnikinje koja svojom osobnošću ocrtava mnoge osebujnosti pjesničkoga bića.
 
U programu sudjeluju: prof. dr. sc. Goran Rem (FFOS), Marina Selnik (HDA) i Marijan Bosnar (HDA)
 
Gostovanjem ove izložbe i predstavljanjem ovih izdanja u Osijeku, uz obilježavanje ovogodišnjeg Dana Držanog arhiva u Osijeku, želimo pažnju javnosti posebno usmjeriti na ostavštine značajnih osoba iz hrvatske bliže i dalje prošlosti koje se čuvaju u hrvatskim arhivima.

(Dražen Kušen, ravnatelj)