Preskočite na glavni sadržaj

Proslava 25. obljetnice osnutka UMAS-a - događanja u siječnju 2022.

Ove godine puni se dvadeset pet godina postojanja Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.), a Akademija je već prošle godine započela s obilježavanjem 25. godišnjice svog osnutka. Proslava će se nastaviti i kroz čitavu 2022. godinu, a o raznolikom programu u siječnju čitajte u nastavku. 
vrijeme: 13.01.2022. - 28.01.2022.
url: http://www.umas.unist.hr/

13. – 27. 1. 2022. / Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti) / IZLOŽBA
 
Mjesto održavanja: Zagreb, Galerija SC i Francuski paviljon
Vrijeme održavanja: otvorenje 13. siječnja u 19 sati; izložba se može posjetiti radnim danom od 12 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati
Partnerska ustanova: Filozofski fakultet u Splitu
Dodatne informacije: “Rad, tekst, kontekst” kolaborativni je projekt studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu i studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Projekt su osmislili i vode red. prof. (T) Viktor Popović i izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet u Splitu). Treća bijenalna edicija projekta svojevrstan je hommage znamenitom umjetniku Gorkom Žuveli (1946. – 2017.) i njegovu zagovaranju ‘greške’ kao legitimnog počela artikulacije umjetničke misli. Gorki Žuvela osnivač je splitskog studija slikarstva i jedan od osnivača Umjetničke akademije u Splitu.
Nositelji aktivnosti: red. prof. (T) Viktor Popović (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt: viktor@umas.hr
 
13. – 27. 1. 2022. / Nasilje je nasilje je nasilje... / IZLOŽBA
 
Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija, Galerija Ctrl+Z (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja:  otvorenje 13. siječnja u 18 sati; izložba se može posjetiti radnim danom od 9 do 19 sati
Partnerska ustanova: Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula
Dodatne informacije: Izložba plakata učenika 3. i 4. razreda grafičkog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, nastalih pod mentorstvom prof. Andija Pekice.
 
15. 1. 2022. / ŠUMAS / PREDSTAVA
 
Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, Scena A (Zagrebačka 3)
Vrijeme održavanja: 19 – 20 sati
Dodatne informacije: Ispitna produkcija scenskog pokreta studenata 1. godine glume uz gostovanje kolega s Odsjeka za puhačke instrumente (saksofon i flauta).
 
28. 1. 2022. / Noć Umjetničke akademije u Splitu / RAZNE AKTIVNOSTI
 
Mjesto održavanja: Split, Umjetnička akademija u Splitu, tvrđava Gripe (Glagoljaška bb)
Vrijeme održavanja:  18 – 24 sata
Dodatne informacije: Noć Umjetničke akademije manifestacija je u sklopu Noći muzeja, namijenjena širokoj publici. Program uključuje prodajnu izložba studentskih radova, radionice, koncerte, filmske projekcije, glumačke predstave, prezentacije studijskih programa i dr.
 
28. 1 – 28. 10. 2022. / Vis á Vis Artemide 25/100/200 / IZLOŽBA
 
Mjesto održavanja: Split, Arheološki muzej u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 25)
Vrijeme održavanja: izložba se može posjetiti radnim danom, 9 – 14 i 16 – 20 sati
Partnerske ustanove: Arheološki muzej u Splitu i Grad Vis
Dodatne informacije: Izložba “Vis á Vis Artemide 25/100/200” organizira se povodom obilježavanja 200. godišnjice Arheološkog muzeja u Splitu, 100 godina prvog stalnog postava Arheološkog muzeja te proslave 25 godina djelovanja Umjetničke akademije u Splitu. Izložba se naslanja na temu ovogodišnje Noći muzeja Muzeji između stvarnog i digitalnog / Muzeji u uvjetima globalne krize.  Kao svojevrsna intervencija na izložbu “Vis á Vis 200 : Arheološka baština otoka Visa”, ova izložba uključuje predstavljanje digitalnog prikaza pretpostavljenog izvornog izgleda brončanog portreta grčke božice Artemide.
 
28. 1. 2022. (otvorenje) / Kud' plovi ovaj brod? / IZLOŽBA
Mjesto održavanja: Split, Sveučilišna galerija Vasko Lipovac (Ruđera Boškovića 31)
Vrijeme održavanja: Podatak o trajanju izložbe bit će naknadno objavljen. Izložba će se moći posjetiti radnim danom od 9 do 12 sati i od 17 do 20 sati.
Partnerska ustanova: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Sveučilišna galerija Vasko Lipovac
Dodatne informacije: Na izložbi će biti prikazani arheološki predmeti pronađeni 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. stoljeće prije Krista. Riječ je o helenističkom keramičkom kuhinjskom posuđu i amforama korintskog B tipa. Restaurirana keramika predstavit će se zajedno s video- i foto-dokumentacijom podvodnih istraživanja lokaliteta Žirje. Podvodna arheološka istraživanja vodio je Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, dok su konzervatorsko-restauratorski zahvati na arheološkom materijalu provedeni na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Detaljnije
 
Radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, posjetitelji navedenih događanja dužni su pridržavati se mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Više informacija: https://www.koronavirus.hr/