Preskočite na glavni sadržaj

Promotivni video o ljubavi Petra Preradovića i Pavice de Ponte

Promotivni video o ljubavi Petra Preradovića i Pavice de Ponte
Pučko otvoreno učilište Dom na žalu, u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića, kroz mjesec lipanj ostvarilo je realizaciju projekta '4. Dani Petra Preradovića'. U Malom Lukoranu na otoku Ugljanu snimao se promotivni video koji predstavlja Petra Preradovića te njegov život i djelovanje u Zadru te u Malom Lukoranu.
Ujedno, prati se životni tijek te ljubavna priča Petra i Pavice, njegove prve supruge čija je obitelj posjedovala ljetnikovac u Malom Lukoranu, u kojemu je pjesnik napisao prvu nacionalnu budnicu ”Zora puca, bit će dana”.
 
'Inicijalni program ovogodišnjih Preradovićevih dana izmijenjen je zbog epidemije izazvane koronavirusom s obzirom na to da je prvotno uključivao velik broj sudionika u zatvorenom prostoru. Stoga smo se odlučili na jedan oblik digitalizacije projekta koji ove godine primjenjujemo prvi put, i to u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, pjesnikovog rodnog kraja, pojašnjava Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu.
 
Nakon dvomjesečne montaže, promotivni video ”Preradović i Pavica”, koji se početkom lipnja u sklopu 4. Dana Petra Preradovića snimao na autentičnim lokacijama u Malom Lukoranu, ugledao je svjetlo dana. 
 
Likove Pavice i Petra utjelovili su mladi glumci Mihaela Bastalić i Karlo Kučanda, scenarij je napisala Danijela Rešetar, voditeljica Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, a snimateljsku ekipu predvodio je Mauro Fabrizio Madonia.
 
Projekt se realizira uz potporu Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu te Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.
 
Izvor: Naši školji i Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića