Povodom Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je publikaciju „Mediteranska prehrana - Korčula” autorice i urednice Sani Sardelić u izdanju Ministarstva kulture i medija.
vrijeme: 17.10.2025. -
Mediteranska prehrana, kao nasljeđe upisano na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva predstavlja način življenja, poštovanja prema tradiciji i prenošenje znanja s generacije na generaciju.
Čestitajući i zahvalivši autorici Sani Sardelić na predanom radu, kao i svima koji su pridonijeli ovom izdanju, ministrica je posebno zahvalila nositeljima i svima onima koji s ljubavlju i entuzijazmom svakodnevno žive baštinu, čuvajući njezinu autentičnost i vrijednosti za budućnost. Govoreći o mjerama očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara, ministrica je naglasila važnost koordiniranog zajedničkog rada lokalnih zajednica, nositelja, kulturnih i obrazovnih ustanova te Ministarstva kulture i medija i stručnjaka. Istaknula je kako ova publikacija na sveobuhvatan način predstavlja mediteransku prehranu i tradicijski način života te donosi pregled znanja, običaja i iskustava otoka Korčule koje njezini stanovnici prenose s generacije na generaciju i tako je čuvaju za budućnost. „Nakon sinoćnjeg otvorenja velebne izložbe „U početku bijaše kraljevstvo“ kojom slavimo ne samo jedanaest stoljeća od prvog spomena Hrvatskog Kraljevstva, hrvatske državnosti i identiteta, nego i bogatog nacionalnog kulturnog nasljeđa, s velikim ponosom danas ističemo i brojku od 32 kulturna dobra upisana na UNESCO-ovim popisima materijalne i nematerijalne kulturne baštine. To je broj koji svjedoči o brizi hrvatskih stručnih službi na području očuvanja kulturnih i prirodnih dobara,“ istaknula je ministrica.
Uz ministricu okupljenima se obratio i gradonačelnik Korčule Frano Jeričević, a stručni osvrt na publikaciju koja povezuje tradiciju, znanost i suvremeni pristup očuvanju nematerijalne kulturne baštine dao je etnolog i etnomuzikolog dr. sc. Tvrtko Zebec, zatim viša znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku i predsjednica Hrvatskog etnološkog društva dr. sc. Olga Orlić i hrvatski književnik i urednik Ivica Prtenjača koji je iz književnog i umjetničkog kuta podijelio svoj dojam o knjizi.
O nastanku ove publikacije i o ulozi koju ima u očuvanju i promicanju mediteranske prehrane, te o važnosti suradnje između lokalne zajednice i kulturnih ustanova u prenošenju ovog vrijednog nasljeđa govorila je autorica i urednica publikacije Sani Sardelić.
Nematerijalno kulturno dobro Mediteranska prehrana na području istočne obale Jadrana upisano je 2013. godine na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva kao prva hrvatska multinacionalna nominacija.
Podsjećamo, Republika Hrvatska iz svoje prošlosti baštini bogatu nematerijalnu kulturnu baštinu, a ona uključuje brojne tradicije, običaje, govore, umijeća i vještine. Do danas su na UNESCO-ove popise upisana 22 fenomena nematerijalne kulturne baštine, a Registar kulturnih dobara RH sadrži 234 trajno i 5 privremeno upisanih nematerijalnih kulturnih dobara, što svjedoči o ogromnom bogatstvu tradicijske baštine u Hrvatskoj.
UNESCO je u studenom 2023. godine na 42. zasjedanju Opće konferencije u Parizu 17. listopada proglasio Međunarodnim danom nematerijalne kulturne baštine. Taj datum je izabran jer je 17. listopada 2003. godine u Parizu prihvaćena UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, a koju je Republika Hrvatska ratificirala već 2005. godine.
Ministarstvo kulture i medija, kao tijelo zaduženo za provođenje i implementaciju Konvencije za zaštitu nematerijalne baštine zalaže se za izgradnju učinkovitog sustava zaštite i očuvanja, na međunarodnoj, regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini te za uspostavljanje i unapređivanje međunarodne suradnje.
Nematerijalna kulturna baština upisana na UNESCO-ove popise