Preskočite na glavni sadržaj

Promocija zbornika radova Umrežavanje glazbom u “dugom 19. stoljeću”

Promocija zbornika radova Umrežavanje glazbom u “dugom 19. stoljeću” održat će se ​u ponedjeljak 8. travnja u 12 sati u Knjižnici HAZU u Zagrebu.
vrijeme: 08.04.2024. -
mjesto: Zagreb

Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta zbornik će predstaviti voditeljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe ¸HAZU akademkinja Koraljka Kos, u ime Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić te urednica zbornika prof. dr. sc. Vjera Katalinić, članica suradnica HAZU.

Četiri tematske skupine sa simpozija zadržane su i u ovom svesku u kojem je nakon recenziranja odabrano 35 tekstova tridesetsedmorice autora. Prva se tematska skupina odnosi na mreže uopće, gdje je okupljeno osam priopćenja vezanih uz hrvatske zemlje i glazbenu kulturu ali i onu srednjoeuropsku. U drugoj tematskoj skupini - koja u 11 cjelina obuhvaća mreže skladatelja, učitelja i stilova - javljaju se, osim hrvatskih tema, i one iz Irske, Portugala, Slovačke, Mađarske, ali prekooceanske i nadnacionalne. U trećoj cjelini posvećenoj glazbenim institucijama - udrugama i nakladnicima - te gradovima kao čvorištima intenzivnih umrežavanja, u 11 izlaganja obuhvaćene su svjetovne i sakralne tematike vezane uz glazbene zbirke, institucije i središta muziciranja u europskim zemljama ali i one prekooceanskog dometa. Napokon, četvrta se tema bavi mrežama izvođača i medija s pet prikaza djelovanja glazbenika od Sarajeva do Londona i do Moskve.

Više informacija o zborniku pročitajte na poveznici:
https://www.info.hazu.hr/