Preskočite na glavni sadržaj

Promocija partitura akademika Frane Paraća - Carmina Krležiana /Missa Maruliana

Promocija partitura i nosača zvuka akademika Frane Paraća: Carmina Krležiana  /  Missa Maruliana održat će se u četvrtak 15. veljače 2024. s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU u Zagrebu, u suorganizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske radiotelevizije, Cantusa i Hrvatskog društva skladatelja.
vrijeme: 15.02.2024. -
mjesto: Zagreb

Na promociji sudjeluju: akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, akademik Frano Parać, maestro Tonči Bilić, dirigent, prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU i Srđana Vrsalović, muzikologinja, urednica izdanja.

Na promociji će biti predstavljene partiture Carmina Krležiana u izdanju Cantusa te Missa Maruliana u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Četvrto izdanje edicije Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa donosi novi nosač zvuka i dva antologijska ostvarenja iz opusa akademika Frane Paraća: suita iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.) te Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.).
Oba djela predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na nosaču zvuka.
Na snimanju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili su se članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja. U izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali su i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić.
Naslovnicu krasi kolaž Home Poise Habitat renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika Damira Očka.
Tonski snimatelj bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević.

Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izvor: HAZU