Preskočite na glavni sadržaj

Promocija novog naslova Fantastične knjižnice Malih zvona autora E. M. Forstera

U Fantastičnoj knjižnici Malih zvona objavljena je zbirka kratkih priča E. M. Forstera 'Stroj se gasi( i druge priče)'. Promocija knjige održat će se u utorak, 29. studenog,  u 20 sati, u knjižari-galeriji Kabinet Malih zvona.
vrijeme: 29.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.mala-zvona.hr/

O knjizi će govoriti prevoditelj Goran Čolakhodžić i urednik Josip Čekolj; moderirat će Sanja Lovrenčić.
 
O knjizi:

Ova zbirka sadrži izbor od sedam priča E. M. Forstera, reprezentativnih za njegovo umijeće pisanja kraćih književnih formi te književno stvaralaštvo uopće. Čitatelji u njima mogu prepoznati teme i motive kojima je bio zaokupljen i u slavnim romanima (Soba s pogledom, Howards End, Put do Indije). Međutim, jedna od priča izdvaja se i tematski i stilski – Stroj se gasi. Jedina je koja se približava žanru znanstvene fantastike i jedina koja je smještena u 'daleku' budućnost. Napisana je 1909. godine, a danas nas istovremeno očarava i plaši svojom proročanskom vizijom.

Priče su u zbirci labavo povezane fantastičnim elementima; no svima im je zajednička tema odnosa čovjeka prema prirodi. Forster, između ostaloga, na zanimljive načine postavlja univerzalna i vječna pitanja književnosti – o smislu života, odnosu roditelja i djece, odnosu supružnika, nastanku religija, vjerskoj toleranciji, zagrobnom životu i drugima. Kroz nekoliko priča protežu se motivi iz antičke književnosti, osvježeni u kritici edvardijanskog društva. Stalne su to teme Forsterovih djela – ksenofobija, konzervativnost, elitizam, klasna podjela, strog odgoj dječaka, patrijarhalna stega itd.

Stroj se gasi i druge priče, u prijevodu Gorana Čolakhodžića, donose hrvatskim čitateljima djelić bogatog opusa E. M. Forstera te predstavljaju poznatog autora u novome svjetlu – onome fantastične književnosti.
 
O autoru:
 
Edward Morgan Forster (1879. – 1970.) jedan je od najznačajnijih britanskih književnika 20. stoljeća. Velik ugled u svjetskoj književnosti stekao je romanima Soba s pogledom (A Room with a View, 1908.), Howards End (1910.) i Put do Indije (Passage to India, 1924.). Posthumno mu je objavljen roman Maurice 1971. godine. Priče sakupljene u ovoj zbirci, naslovljenoj Stroj se gasi i druge priče, prvi put su prevedene na hrvatski jezik. Izbor je to iz manje poznatih Forsterovih djela – zbirki priča The Eternal Moment and Other Stories (pisane između 1903. i 1914.; ukoričene 1928.) te The Celestial Omnibus and Other Stories (1911.). Priče iz obiju zbirki objavljene su zajedno u Collected Short Stories 1947. godine.