Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa'

U suradnji Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela - Hrvatske grupe, Sekcije konzervatora-restauratora Hrvatskog muzejskog društva, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Umjetničke galerije Dubrovnik, u srijedu 15. studenog s početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik će se održati predstavljanje knjige „Stručni vodič za preventivnu zaštitu pokretne baštine od potresa“.
vrijeme: 15.11.2023. -
mjesto: Dubrovnik
url: http://ugdubrovnik.hr/
Knjigu će predstaviti Žana Matulić Bilač, IIC - Hrvatska grupa, recenzent dr. sc. Denis Vokić, urednica Mirta Pavić te urednica Slađana Latinović uz pozdravni govor Tonka Smokvine, ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.
Predstavljanje će pratiti panel-diskusija na temu Izazovi i mogućnosti primjene protupotresnih mjera u sustav zaštite pokretne baštine u kojoj će sudjelovati dr. sc. Denis Vokić, red. prof. (Sveučilište u Dubrovniku), Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika, mr. art Mirta Pavić konzervatorica-restauratorica savjetnica (Muzej suvremene umjetnosti), Slađana Latinović viša konzervatorica-restauratorica (Arheološki muzej u Zagrebu) i Žana Matulić Bilač, konzervatorica-restauratorica savjetnica (HRZ - Restauratorski odjel Split).
Naime, jedna od šest strateških aktivnosti Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „ Starim gradom Dubrovnikom“ jest upravljanje rizicima.
U cilju ublažavanja potencijalnih rizika i razvoja uspješnog sustava odgovora u slučaju aktivacije rizika, važna je edukacija i spremnost na rizike. 
Stručni vodič poslužit će kao izvor jednostavnih rješenja koja mogu poslužiti u cilju preventivne zaštite pokretne baštine od potresa. Također, navesti će stručnu javnost na širenje svijesti o neposrednim rizicima za muzejsku građu i potrebi preventivnog djelovanja kako bi ona postala znatno sigurnija i otpornija.