Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Dante: roman o njegovu životu' Marca Santagate

U petak, 22. listopada, u 18 sati, u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige 'Dante: roman o njegovu životu' Marca Santagate, u izdanju Sandorfa.
vrijeme: 22.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.sandorf.hr/

U promociji će sudjelovati sveučilišna profesorica Morana Čale, književni kritičar Sinan Gudžević, urednik Matko Sršen, prevoditeljica Antonija Radić i izdavač Ivan Sršen.
 
Santagata ostavlja pred čitateljem potpuno otvorenu perspektivu, nikada ne docira niti donosi krajnje zaključke, osim kad upozorava na Danteovo upravo „revolucionarno“ razmicanje misaonih i književnih postupaka, gotovo nezamislivo u srednjem vijeku. Strindberg je krajem XIX. stoljeća prorokovao kako će buduća književnost biti potpuno autobiografska, pisat će se u „ja-formi“ i svaki će roman zapravo biti biografski. I bez obzira na to što je svojim proročanstvom više-manje pogodio, danas je, zahvaljujući Santagati, jasno kako je ponovno „otkrio“ već davno otkrivenu Ameriku. Cijela je „Božanstvena komedija“ velika i nedostižna autobiografija.
 
Marco Santagata (1947–2020) bio je jedan od najvećih talijanista i talijanskih stručnjaka za Dantea i Petrarcu, znanstvenik svjetskoga glasa te autor brojnih djela književne povijesti i kritike. Santagata je objavio dosta knjiga. Osam knjiga kao pripovjedač, dvadeset i šest knjiga eseja i rasprava, desetak knjiga kao urednik. Čitaoci i kritičari širom svijeta te knjige hvale, ističu njihov visoki stil i tvrde da je u njima svaka autorova ideja dovedena u jasan izraz.
  
Više o knjizi pročitajte na www.knjigolov.hr.