Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Sit&Meet: Upoznavanje s hrvatskim velikanima 'uz kavicu'

Turističko-kulturni projekt Sit&Meet, koji gostima Zagreba 'uz kavicu' predstavlja istaknute osobe iz hrvatske povijesti, ovo se ljeto vraća s trinaest skulptura postavljenih u kafićima u središtu grada.
vrijeme: 12.06.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://sitandmeet.hr/

Svaka skulptura smještena je na terasu nekog ugostiteljskog objekta, s nekim od hrvatskih velikana može se sjesti za stoli, popiti kava i putem QR koda saznati nešto o njegovom životu, ali i drugim skulpturama. Prošlo ljeto kodovi su bili skenirani 100 tisuća puta.
 
Suradnik u projektu Luka Pelicarić kaže da su radovi kipara mlađe generacije pozicionirani na atraktivnim lokacijama, pa se obilazeći ih razgledava i Zagreb, ali i uživa u kulturi ispijanja kave koja nam je ovdje svima dobra poznata.
 
"Cijela se ideja zapravo vrti oko kave, Turci su nam ostavili kavu, a Bečani nas naučili o kavanama i kako da je pijemo", dodaje.
 
Po njegovim riječima, tom stazom hrvatskih velikana nije se samo željelo predstaviti važne osobe koje su napravile nešto za Hrvatsku i svijet na području znanosti, kulture i sporta, nego i povijest Zagreba koja je iznimno intrigantna.
 
S pomoću QR koda goste se vodi na web-stranicu projekta, gdje se nudi nekoliko povezanih turističkih tura - duža traje 2,5 sata i obuhvaća svih 13 velikana, druga je dvosatna s devet skulptura, a tu je i self-guided tura, uz audio vodiča.
 
Gosti će imati priliku saznati osnovne, ali i manje poznate informacije o Nikoli Tesli, Ivanu Meštroviću, Ruđeru Boškoviću, Draženu Petroviću, Marinu Getaldiću, Marku Polu, Slavoljubu Penkali, Ivan Vučetiću, Nikoli Šubiću Zrinskom, Andriji Mohorovičiću, Josipu Belušiću, Faustu Vrančiću i Milki Trnini.
 
Inicijatori projekta Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić osmislili su ga za Zagreb, ali nastojat će ga provesti i u drugdje. (Hina)