Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Present Past: Booksa u parku

Goethe-Institut je započeo novi projekt pod nazivom 'Present Past' koji provode Goethe-Instituti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Kroz umjetničke radionice projekt reflektira tranziciju koja se dogodila unutar bivših susjedstava te se bavi se njezinim specifičnim odrazom u kulturi.
vrijeme: 20.06.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/goetheinstitut.kroatien

Projekt kroz prizmu prošlosti i sadašnjosti istražuje povezanosti i rituale unutar zemalja koji se njeguju i prenose generacijama te time potiče zajedničke projekte i nove oblike suradnje.
 
Projekt je zamišljen kao niz umjetničkih radionica u različitim formatima na temu sadašnjost/prošlost koje se međusobno inspiriraju i nadovezuju. Tako su ovog proljeća održane četiri radionice pod vodstvom afirmiranih umjetnika-mentora: u Hrvatskoj je to bila radionica kratke priče s književnikom Zoranom Žmirićem u Rijeci, u Bosni i Hercegovini radionica fotografije s fotografom Ziyahom Gafićem, u Srbiji radionica stripa sa Sašom Rakezićem – Zografom, a u Sjevernoj Makedoniji umjetnička radionica s Gjorgjem Jovanovikom. Povezali su ih pojmovi koji su poslužili polaznicima za inspiraciju: pasoš/rad, more/novac, kava/sigurnost.
 
Više o projektu Present Past i sudionicima iz svih zemalja na: Projekt Present Past i Facebook event.
 
BOOKSA U PARKU: RIJEČKO IZDANJE
 
U suradnji s klubom Booksa u sklopu događanja  „Booksa u parku“ u utorak, 20. lipnja u 19 sati predstavit će se priče nastale u Rijeci na radionici kratke priče sa Zoranom Žmirićem. Kratke priče u Rijeci pisale su Sandra Kordić, Iva Mladenić, Marija Rađa i Lara Vrsalović. Uz njih, na razgovoru će sudjelovati i njihov mentor Zoran Žmirić, a pridružit će im se i polaznici/ce drugih radionica, Ana Petrović i Dragana Kuprešanin s radionice stripa iz Beograda, te Darko Aleksovski iz Skoplja. Moderatorica razgovora je Sanja Baković.
 
Prije samog razgovora, s početkom u 17 sati, održat će se i već uhodani Booksin program „Raspričavanje s Ivanom Bodrožić“ na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani i okušati u kolektivno stvaranje priče!