Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Morske livade' u utrci za nagradu Novi europski Bauhaus prvaci

Projekt #itIsNotTooLate Morske livade, jedini hrvatski projekt, izabran je među 50 finalista u konkurenciji 530 projekata iz cijele Europe. Javno glasanje traje od 6. do 27. ožujka - glasanjem možete pomoći da projekt, a s njim i Karin, Obrovac i Zadar postanu Novi europski Bauhaus prvaci.
vrijeme: 07.03.2024. -
url: https://morskelivade.com

U petak, 12. travnja, u Bruxellesu na Festivalu novog europskog Bauhausa, održat će se i dodjela nagrada, prepoznajući projekte, dizajne i ideje usklađene s predanošću pokreta za oblikovanjem održive, lijepe i uključive budućnosti za Europu. 20 pobjednika iz cijele Europe i šire bit će dodijeljeno ove godine na službenoj ceremoniji (NEB Prizes 2024 Awards Ceremony).

U blizini puta za selo Lončari (Karin Gornji), na stazi koja vodi do kanjona rijeke Bijele, nalazi se instalacija američkog umjetnika Dodda Holsapplea nazvana “See Glass Again”. Nastao kao rezultat projekta #itisnottoolate Morske livade (čiji je nositelj Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari), ovaj rad promjera devet metara predstavlja najveću umjetničku intervenciju u javnom prostoru u Hrvatskoj u čijoj su izradi sudjelovale stotine ljudi.

Izrada instalacije “See Glass Again” rezultat je niza eko akcija, koje su, osim Udruge za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam Lončari, vodile i udruga Eko Zrmanja i Društvo istraživača mora 20000 milja. Od 2020. do 2022. provedene su akcija čišćenja podmorja Karinskog i Novigradskog mora, kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora, te tri akcije čišćenja kanjona rijeke Bijela, u kojima su volonteri, lokalni aktivisti, planinari i penjači sakupili 120 kubika staklenog otpada, kao i pet tona okolnog smeća.

Cilj projekta, osim čišćenja kanjona Bijele i podmorja Karinskog i Novigradskog mora, bio je i osvještavanje javnosti o važnosti zaštite morskih livada. Tako je sakupljeni stakleni otpad poslužio kao materijal za izradu umjetničke instalacije u obliku prstena s mozaikom jegulje, kojom je prostor ilegalnog odlagališta otpada tijekom rujna 2023. transformiran u vidikovac, mjesto susreta i razgovora. Osim Holsapplea, izradi su prisustvovali lokalni mještani, volonteri, penjači i planinari, pa je tako umjetničko djelo, osim umjetnikovog, dobilo i potpis svih onih koji su sudjelovali u javnim događanjima projekta.

Sufinancirano sredstvima: Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kroz natječaj FLAG-a “Tri mora” za Mjeru 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove - rijeka, mora i priobalja, SNV Srpsko Narodno Vijeće, Adria Think d.o.o., Mjesni Odbor Karin Gornji, Natura Jadera, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Vlade RH , Zaklada Kultura Nova, Kamen Amadeus.

Više o projektu

Link za glasanje: https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/?etrans=hr

izvor/opširnije: Zadarski list


Foto: Zadarski list