Preskočite na glavni sadržaj

Projekt 'Film u bolnici' širi svoju europsku obitelj

Povodom Svjetskog dana roditelja, Udruga Djeca susreću umjetnost objavljuje novi ciklus provedbe međunarodnog projekta 'Film in Hospital' u sklopu kojega su upravo izdali Katalog dobrih praksi te popratni video za sve nove partnere i suradnike s kojima će tim 'Film in Hospital' donositi filmsku magiju hospitaliziranoj djeci i mladima diljem Europe.
vrijeme: 04.06.2024. -
url: https://filminhospital.eu/

Nakon uspješno provedena 3 ciklusa projekta Film in Hospital financirana sredstvima Creative Europe potprograma MEDIA, zagrebačka udruga Djeca susreću umjetnost nastavlja s osiguravanjem europskih sredstava i provedbom međunarodnog projekta u Hrvatskoj poznatog kao Film u bolnici te time osnažuje svoju poziciju primjera uspješnih praksi međunarodne suradnje. Uz postojećih 5 partnera iz 5 zemalja JEF (Belgija); BUFF (Švedska); Kinodvor (Slovenija); Il Nuovo Fantarca (Italija); Pack Màgic (Španjolska), udruga Djeca susreću umjetnost u naredne 2 godine nastavlja širiti filmsku magiju i u bolnicama novih dviju zemalja: u Njemačkoj uz partnere Schlingel Film Festival te u Grčkoj uz partnere Olympia Film Festival čime će ovaj hvalevrijedni projekt biti dostupan u bolnicama i revalidacijskim centrima u ukupno 8 europskih zemalja.
 
Osim kreiranih i vođenih nacionalnih platformi pažljivo selektiranih filmskih naslova i popratnih edukativnih i zabavnih materijala za djecu i mlade dostupnih u bolnicama 8 zemalja, osiguravanja pristupa kvalitetnim filmovima i obrazovnim sadržajima te omogućavanja iskustva međunarodnog filmskog festivala — kroz naredni period projektni tim će usmjeriti svoje snage i za postavljanje tehnološkog i poslovnog modela za daljnje širenje i osiguravanje pristupa svim dječjim bolnicama, ali i za stvaranje te integraciju inovativnih digitalnih alata.
 
Alati poput virtualne stvarnosti i online igrica prilagođenih potrebama ranjivih društvenih skupina, stvaraju se sa ciljem olakšavanja njihovog oporavka u čemu značajnu ulogu ima upravo izloženost umjetnosti i kulturi, što je i znanstveno dokazano nedavno provedenim istraživanjem o metodama angažiranja mlade publike u zdravstvenim ustanovama. Istraživanje je u sklopu projekta Film in Hospital provelo milansko sveučilište kroz Università Cattolica del Sacro Cuore u suradnji s Il Nuovo Fantarca - Cinema in Ospedale i drugim projektnim partnerima.
 
Rezultati istraživanja će biti implementirani u novoj projektnoj fazi uz razvijeni vodič — Katalog dobrih praksi te novonastali video o dobrim praksama čime će novi suradnici i partneri imati sve potrebne alate za širenje filmske magije među ranjivim društvenim skupinama u svojim okruženjima, a povodom Svjetskog dana roditelja svi su materijali javno dostupni na www.filmubolnici.org te web stranicama partnerskih organizacija.
 
Istraživanje u Hrvatskoj je provedeno uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH u okviru Javnog poziva za razvoj publike u kulturi za 2023. godinu te sredstvima Kreativne Europe, potprograma MEDIA.
 
Udruga Djeca susreću umjetnost započela je s provedbom projekta Film u bolnici na odjelima zagrebačkih bolnica 2014. godine. Danas se putem filmubolnici.org provodi u više od 20 bolnica diljem Hrvatske kao dio pan-europskog projekta koji se od 2018. godine provodi u 8 zemalja omogućavajući dostupnost kulturnog sadržaja djeci u ranjivim situacijama. Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.
 
Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj bazi filmova, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na Zoom radionicama te susrete s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativne razgovore, što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.
 
Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.