Preskočite na glavni sadržaj

Projekt Cultural Heritage in Action predstavio završne rezultate

Shema uzajamnog učenja Culture Heritage in Action svoje je trogodišnje istraživanje predstavila u obliku digitalnog alata, kataloga dobrih praksi i tematske analize posvećene odnosu kulturne baštine s razvojem gradova i regija.
vrijeme: 24.04.2023. -
url: https://www.heartsnminds.eu/culturalheritageinaction/


O projektu 

Cultural Heritage in Action je projekt Europske komisije čiji je vodeći partner Eurocities, dok su ostali partneri KEA, ERRIN, Europa Nostra te Vijeće arhitekata Europe. Pokrenut je 2020. godine kako bi se poboljšalo upravljanje lokalitetima kulturne baštine kroz participativno upravljanje te povećalo sudjelovanje građana i njihov doprinos u očuvanju i razvoju kulturne baštine. 
Projekt je promovirao kulturnu baštinu kao alat za lokalni održivi razvoj i istraživao nove uloge lokalnih i regionalnih vlasti u upravljanju i financiranju. Također, projekt se usmjerio na oporavak i otpornost mjesta kulturne baštine nakon pandemije, prepoznajući važnost kulturne baštine u promicanju dobrobiti i društvene kohezije te na adaptivnu ponovnu upotrebu baštinskih zgrada i kvalitetu intervencija na kulturnoj baštini.

Rezultati projekta

U svojem trogodišnjem djelovanju projekt Cultural Heritage in Action okupio je stotine donositelja lokalnih politika i baštinskih stručnjaka te podržao i omogućio aktivnosti uzajamnog učenja te na taj način pridonosio razvoju i zaštiti baštinskih lokaliteta u gradovima i regijama i boljem razumijevanju političkih odluka koje se odnose na kulturnu baštinu.

Predstavljeni materijali prikazuju vrijedan doprinos istraživanju potencijala kulturne baštine za urbani i ruralni razvoj koji su namijenjeni  baštinskim stručnjacima, donositeljima političkih odluka, te svima onima koji žele znati više o kulturnoj baštini:
   
Izvor:
https://culture.ec.europa.eu/
https://deskkultura.hr/