Preskočite na glavni sadržaj

Projekt angažiranog novinarstva u istočnoj Slavoniji

Goethe-Institut Kroatien provodi projekt Media Incubator u sklopu kojeg se usavršavaju novinarke i novinari zainteresirani za društvene teme i etičko izvještavanje. Sudionici se do 15. listopada pod mentorstvom novinarke Barbare Matejčić i lokalnih stručnjaka iz Slavonije okupljaju u svojoj privremenoj redakciji u prostoru Gradske knjižnice u Vukovaru i kroz praktični rad na terenu razvijaju svoje medijske formate.
vrijeme: 12.10.2022. - 15.10.2022.
mjesto: Vukovar
url: https://www.goethe.de/ins/hr/hr/kul/sup/mei.html

Šestero novinara u svojem istraživačkom radu obrađuje različita pitanja pod krovnom temom društvene nejednakosti na području istočne Slavonije.
 
Obrađivat će različite teme, od izumiranja obiteljske poljoprivredno- stočarske proizvodnje i ruralnog turizma kao faktora revitalizacije preko tema koje se tiču mladih, njihove političke (ne)pismenosti i odnosa prema nacionalizmu pa do slike Vukovara u očima stranaca te konačno do teme pada broja stanovnika u istočnoj Slavoniji.
 
U sklopu ovog susreta organiziraju se dva događanja otvorena za javnost u prostoru Spajalice Gradske knjižnice u Vukovaru:
 
13. i 14. listopada 16-17h: otvorena vrata za građane Vukovara: „Sve što ste ikada htjeli reći novinarima“. Pozivamo građane da novinarkama i novinarima kažu koje bi teme oni voljeli vidjeti u medijima, što ih „žulja“ u njihovom gradu, a u što u medijima, s čim su pak zadovoljni, i sve drugo što bi htjeli uputiti medijima.
 
14. listopada (petak) 17:30- 20:00 izlaganje Drage Hedla:  “Kronika suvremene Slavonije”: Jedan od najvažnijih hrvatskih novinara posljednjih desetljeća, Drago Hedl (Osijek,1950.)  razlaže svoju izvanrednu karijeru u kojoj je raskrinkavao moćnike, razrješavao ratne zločine, dobio mnoge nagrade za svoj rad ali i ozbiljne prijetnje. Ukratko, Hedl je ispisao suvremenu povijest Slavonije.
 
Projekt se u Vukovaru provodi uz potporu Gradske knjižnice Vukovar.
 
Više o projektu, sudionicima i temama može se pročitati na web stranicama Goethe-Instituta Kroatien.