Preskočite na glavni sadržaj

Program u Kući umjetnosti Arsen posvećen Ivanu Vitiću

Obljetnica rođenja velikana modernističke arhitekture Ivana Vitića bit će obilježena ovaj tjedan u Kući umjetnosti Arsen povodom čega će u srijedu 21. veljače biti prikazan dokumentarac 'Vitić pleše'.
vrijeme: 21.02.2024. -
mjesto: Šibenik
url: https://kucaarsen.hr/

Vitić pleše, dokumentarac filmaša i umjetnika Borisa Bakala, bit će prikazan u srijedu 21. veljače u 20 sati povodom obljetnice rođenja velikana naše modernističke arhitekture Ivana Vitića koji je rođen 21. veljače 1917. godine u Šibeniku. Na pretpremijeru filma u Šibeniku stiže i sam redatelj Boris Bakal s kojim će u Kući umjetnosti Arsen razgovarati selektorica filmskog programa u kinu Arsen Jelena Svirčić.

Film je nastajao tijekom petnaestak godina i prati obnovu Vitićeva antologijskog djela - nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Dva desetljeća duga borba stanara i suvlasnika stanova za obnovu tzv. šarenog nebodera prikazana je kroz arhivske snimke te svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeve zgrade, arhitekata i aktivista, a dramatična bitka odraz je šireg društveno-političkog konteksta koji uključuje kako nepoštivanje prava na stanovanje, tako i sustavno zanemarivanje, pa čak i uništavanje socijalističke arhitekture i urbanističkog nasljeđa. Tako jedna zagrebačka zgrada postaje ogledalo kolektivne društvene erozije vrijednosti i zajedništva.