Preskočite na glavni sadržaj

Program 'Rođeni za čitanje' na 29. izdanju književnog festivala Sa(n)jam knjige u Istri

Program 'Rođeni za čitanje' na 29. izdanju književnog festivala Sa(n)jam knjige u Istri
Ministarstvo kulture i medija nastavlja s promoviranjem programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi - Rođeni za čitanje koji se nakon Interlibera, predstavlja i u okviru 29. izdanja književnog festivala Sa(n)jam knjige u Istri. 'Život u oblacima' glavna je tema ovogodišnjeg istarskog sajma, u čijem je središtu strip kojeg će u Puli do 3. prosinca predstavljati inozemni i domaći autori.
vrijeme: 24.11.2023. - 03.12.2023.
mjesto: Pula
url: https://www.sanjamknjige.hr/

Izaslanica ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković u svom je obraćanju istaknula kako je sajam knjige u Istri bogatstvom i kvalitetom svojih programa iznimno važan i za širi kulturni kontekst te posebno izdvojila programa za djecu i mlade. Osvrnuvši se na strip, kao ovogodišnju glavnu temu festivala, naglasila je kako s velikim zadovoljstvom svjedočimo jačanju domaće strip-scene i povećanju interesa domaćih čitatelja za tu vrstu umjetnosti. Podsjetila je kako u sve oblike poticanja književno-nakladničke djelatnosti Ministarstvo uključuje strip te dodala kako se puno truda ulaže u međunarodnu promidžbu domaćih autora, kao i u njihovo napredovanje i informiranje o svjetskim trendovima. Posebno je istaknula suradnju s Francuskom i Cité BD-om iz Angoulema, svjetskom prijestolnicom stripa.
 
Ravnateljica Uprave Tudor Perković posebno je istaknula programe namijenjene najmlađima te podsjetila kako je Vlada Republike Hrvatske usvojila program poticanja čitanja djeci od najranije dobi - „Rođeni za čitanje“ koji provode Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo zdravstva. U okviru programa Librić na književnom festivalu uz „Priče za laku noć“ za najmlađu publiku koju čita vesela Baka Librić, predstavlja se naime i „Rođeni za čitanje“. Razgovarat će se o važnosti čitanja, a posjetitelji će moći saznati na koji način čitanje i pričanje priča pomaže u razvoju jezika, pospješuje djetetov uspjeh u školi i utječe na razvoj emocionalne i socijalne inteligencije. Planirano je svim zainteresiranim posjetiteljima podijeliti informativne brošure Svaka priča započinje prvom stranicom“ u kojima su sažeti savjeti doktorice Marije Radonić, začetnice programa Rođeni za čitanje u Hrvatskoj.
 
Okupljenima se obratila direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija koja je istaknula kako je njegovo 29. izdanje posvećeno profesoru Miroslavu Bertoši, hrvatskom povjesničaru, diplomatu, uredniku, kolumnistu i polemičaru.  Čestitke organizatorima uputio je pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, kao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, a festival je, citirajući Tommasa da Kempisa, junaka lika Umberta Eca „Ime ruže“ otvorio strip autor Milo Manara. Tijekom deset dana više od 250 gostiju, književnika, umjetnika, filozofa, znanstvenika sudjelovat će u stotinjak programa 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Uz premijerna književna predstavljanja u pulskim galerijskim prostorima održat će se tri izložbe, a u Istarskom narodnom kazalištu multimedijalni performans.

Galerija fotografija>>>