Preskočite na glavni sadržaj

Program posvećen hrvatskoj kinematografiji na Međunarodnoj školi za film, televiziju i kazalište – EICAR u Parizu

Program, koji se sastoji od odabranih naslova iz recentne hrvatske produkcije te filmskih klasika, održava se od 13. do 17. lipnja povodom obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosna između Hrvatske i Francuske.
vrijeme: 13.06.2022. - 17.06.2022.
mjesto: Pariz

Program zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu i Hrvatski audiovizualni centar, u suradnji s Međunarodnom školom za film, televiziju i kazalište (EICAR) u Parizu. 

Od recentne hrvatske produkcije, u okviru programa predstavit će se kratkometražni filmovi Trešnje Dubravke Turić (producentica Dijana Mlađenović, Kinematograf), Janje Nine Violić (producentica Zdenka Gold, Spiritus movens) i U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović (producenti Barbara Vekarić i Vlaho Krile - Motion; Zoran Dževerdanović - Blade Production).
Od dugometražnih naslova prikazuju se Comic Sans Nevija Marasovića (producenti Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan i Ira Cecić, Kinorama) i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić (producentica Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 
U sklopu programa prikazuju se i klasici: Oscarom nagrađeni animirani film Surogat Dušana Vukotića te digitalno restaurirana verzija filma H-8 Nikole Tanhofera. 
Projekcije svih filmova odvijaju se u prostorima Međunarodne škole za film, televiziju i kazalište (EICAR) u Parizu. 
Osim toga, u sklopu programa priređen je i masterclass za studente koji će voditi višestruko nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dok će ulogu moderatora imati John McNulty.

Izvor: HAVC