Preskočite na glavni sadržaj

Program obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe

Memorijalni centar “Lipa pamti” (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) obljetnicu će obilježiti višednevnim programom koji će se odvijati uoči same Komemoracije “Lipa pamti” kao centralne manifestacije.
vrijeme: 24.04.2024. - 30.04.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://ppmhp.hr/lipa/

Program obilježavanja započinje 24. travnja u podne na Korzu otvorenjem izložbe „Lipa pamti“ - povijesna izložba povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe.
- Autorice: Vana Gović Marković, Tea Perinčić , dizajn: CipmannIzložba “Lipa pamti” otvara se s ciljem podsjećanja Riječana na lipajsko stradanje te njihova pozivanja na dolazak u Lipu povodom komemoracije. Riječ je o izložbi povijesnog karaktera koja tematizira nacistički zločin počinjen nad civilima Lipe 30. travnja 1944., ali se osvrće i na 80 godina staru kolektivnu memoriju Lipe. Izložbom će se predstaviti fotografska i dokumentarna građa kao i individualna svjedočanstva (kazivanja) preživjelih koji govore o stradanju, al i poslijeratnoj obnovi. Po prvi će puta, primjerice, javnosti biti predstavljeno 30-ak sačuvanih fotografija stradalih Lipljana koje je Centar kroz proteklih 9 godina prikupio iz obiteljskih arhiva preživjelih sumještana i njihovih potomaka, danas razasutih diljem svijeta. Izložba, ujedno, ističe primjer Lipe kao izrazito pozitivan u kontekstu nacionalnih kultura sjećanja na stradanja Drugog svjetskog rata.

• 25. travnja u 19.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
PREDAVANJE
Stradanje Vele i Male Učke te Potoka tijekom Drugog svjetskog rata
- Predavač: prof. dr. sc. Roberto Žigulić, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet

• 26. travnja u 19.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
PREDAVANJE
…s-av svitloba vezut kȃtra Lipa /…vidjela se svjetlost prema Lipi - povodom 80. obljetnice stradanja Žejana, Velih i Malih Muna
- Predavač: doc. dr. sc. Robert Doričić, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet / Fakultet zdravstvenih studija

• 29. travnja u 18.00 sati / Memorijalni centar „Lipa pamti“, Lipa
OTVORENJE IZLOŽBE
„Nakon zadnji aprila“ - izložba autorskih fotografija i tekstova o suvremenom životu Lipe i Lipljana
- Autori: Karlo Čargonja i Goran Ferčec, kustos: Vana Gović Marković, dizajner: Leo Kirinčić / Umjetnički program „Prepoznavanje odsustva“

• 30. travnja
Sveta misa u crkvi svete Jelene (11h) i Komemoracija (15h)

Opširnije:
https://ppmhp.hr/program-obiljezavanja-80-godisnjice-stradanja-lipe/