Preskočite na glavni sadržaj

Proglašeni dobitnici Nagrada Prozak i Na vrh jezika 2023.

Pobjednici natječaja Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise autora do 35 godina starosti za godinu 2023. su: Sara Huskić za rukopis 'Studentica se vraća kući' za Prozak i Hrvoje Ryznar za rukopis 'Što ne smije na kišu' za Na vrh jezika.
vrijeme: 27.03.2024. -
url: https://www.facebook.com/ppnvj/

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: Marko Pogačar, Olja Savičević Ivančević i Kruno Lokotar.
 
Obrazloženje žirija:
 
Prozak 2023:
 
Rukopis zbirke, ili bolje arhipelaga priča, jer su sve povezane prostorom Cazinske krajine gdje se događaju i nekim likovima, Sare Huskić „Student se vraća kući“ sastoji se, za sada, od dvanaest priča. Zbirka koja bi mogla možda biti i labavi roman u cjelini daje iznimno duhovit, satiričan i (toplo)ironičan prikaz mikroregije, društva i likova. Force Sare Huskić su odlični dijalektalni dijalozi koji autentično, fonetski do ruba razumljivosti oponašaju lokalni govor i razoran humor koji vrlo često koketira s apsurdnim. Nihov fil rouge je studentica koja studira u Hrvatskoj i odlazi po utjehu u zavičaj koji nudi nešto drugo, sigurnost, jednostavnost, osjećaj pripadnosti zajednici i sentiment, ali isto tako, svako malo se ispostavi, više je to fikcija i želja nego zbilja, jer zapravo uopće nije zaštićen od svih pokvarenosti svijeta, konkurencije, kompeticije, sebičnosti, gluposti...

Istodobno, Sarine priče otvaraju goruće pitanje granice jezika i kulture, jer pripadaju barem dvjema kulturama, bosanskoj i hrvatskoj, što vidimo kao stanje koje treba konstatirati i konačno prihvatiti.

Prevedeno u pop-kulturno, kao da je Dubravko Mataković otišao u Cazinsku krajinu, pa se tamo sudario s Jiřijem Menzelom i generacijom Z i naslagama kulture u koju valja ubrojiti i nasljeđe Top liste nadrealista i aktualnu retradicionalizaciju.
 
Na vrh jezika 2023:
 
Rukopis „Što ne smije na kišu“ Hrvoja Ryznara sastoji se od 50-ak pjesama raznog opsega, u prosjeku su dosta duže od standarda naše produkcije, i čim su duže podijeljene u strofe nejednakih dužina.

Ryznar preferira i duži stih, premda mu stihovi znaju biti i kratki i kratki stepenasti. Jezik i intonacija su mu bliski kolokvijalnom i narativnom, ali se od njega galaktički odmiču svojim asocijativnim skokovima koji su lako i spontano ušiveni u stihove, ili pak kontrastnim slikama. Impresionira lakoća pisanja i obilje koje autor nudi, čin pretvaranja svakodnevice u uzbudljivu i slikovitu refleksiju, autentičnost mišljenja i jezika koji, dojma smo, iz svega može crpiti. Širina pjesnikova zahvata, heterogenost motiva i šarolikost tema jamče da svjedočimo prvim koracima na mliječnoj stazi poezije. Nemoguće je predvidjeti kamo će autor krenuti, ali već je sada razvio (i po zagradama uskoro svima) prepoznatljiv i snažan glas.
 
Natječaji za godinu 2024. su u tijeku, možete ih pratiti na Fb stranici Prvi prozak na vrh jezika
 
Natječaj organizira udruga Kultipraktik uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.