Preskočite na glavni sadržaj

Priručnik za samoarhiviranje: nova web stranica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture

Priručnik za samoarhiviranje: nova web stranica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture
U sklopu projekta 'Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva' nastao je priručnik za samoarhiviranje: nova web stranica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, namijenjena kao besplatni online resurs za razvoj arhivskih i dokumentacijskih praksi u polju civilnog društva.
Web stranica je izrađena koristeći open-source wiki alate. Platforma Mediawiki omogućava zajedničko stvaranje i besplatno dijeljenje sadržaja. Software Wikibase namijenjen stvaranju kolaborativnih baza znanja je korišten za izradu online arhiva kako bi organizacije same mogle pohranjivati svoje materijale te kako bi zajedno s Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture kreirale arhiv zajednice nezavisne kulture.

Web stranica abcdnk.hr na jednom mjestu objedinjuje sve informacije, materijale, dokumente te primjere dobre prakse vezane za ovaj tip aktivnosti koje organizacije i pojedinci mogu trajno kristiti. Na njoj se mogu naći online arhiv nezavisne kulturne scene s više od 3000 jedinica sadržaja od plakata do radio emisija, upitnik za samoprocjenu koji organizacijama služi kao pomoć pri evaluaciji postojećih praksi, priručnik za samoarhiviranje namijenjen onima koji žele uspostaviti ili razviti organizacijske arhive, primjeri dobrih praksi te popis drugih online resursa korisnih za organizacije koje se žele posvetiti unapredjenju svojih arhiva, kao i rezultate istraživanja potreba i zagovarački dokument koji služe za povećanje vidljivosti ovih praksi u sektoru civilnog društva te artikulaciju potrebe za njihovim razvojem. Na web stranicama će se redovito objavljivati novosti o aktivnostima u Centru za dokumentiranje kao i druge informacije vezane za projektne aktivnosti partnera na projektu.
 
Projekt "Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva" provode Kulturtreger i Kurziv s namjerom da se tema organizacijskog pamćenja kao elementa održivosti civilnog društva stavi u javni prostor te da se unaprijedi razumijevanje važnosti ovih praksi za prijenos znanja na mlađe generacije kako među samim organizacijama tako i među donositeljima odluka.
 
Projekt "Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva" podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.