Preskočite na glavni sadržaj

Prijave za sudjelovanje u programu edukacije mladih novinara o Europskoj uniji

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) poziva mlade novinarke i novinare tiskanih, online, radijskih i televizijskih medijskih kuća na radionicu o izvještavanju o Europskoj uniji.
vrijeme: 06.11.2023. - 08.11.2023.
prijava: 30.10.2023
url: https://eu.hina.hr/
Tijekom trodnevnog programa, sudionici će imati priliku teorijski i praktično upoznati se s funkcioniranjem i izvještavanjem o radu institucija Europske unije, procesom donošenja odluka i zakona na EU razini, „lokalizacijom“ europskih tema i njihovom prilagodbom nacionalnom kontekstu. Bit će riječi i o ustroju Europskog parlamenta i njegovim komunikacijskim kanalima, kao i o europskim izborima u lipnju iduće godine. Posebna pozornost usmjerit će se na individualizirani rad kako bi novinari što uspješnije prepoznali i ovladali informacijama relevantnim za sektor koji prate.

Radionica će se održati od 6. do 8. studenog 2023. u Klubu Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu (Perkovčeva 2), a mogućnost sudjelovanja dobit će deset novinarki i novinara iz raznih dijelova Hrvatske čije prijave budu ocijenjene najuspješnijima. Uz prijave koje se šalju elektroničkom poštom na radionica@hina.hr potrebno je priložiti:
  • Životopis
  • Motivacijsko pismo
  • Dva primjerka objavljenih novinarskih radova (tekst, poveznicu na audio / video zapis)
  • Potvrdu urednika o angažmanu u redakciji
     
Rok za zaprimanje prijava je 30. listopada 2023. u 17 sati. Troškove putovanja i smještaja za polaznike izvan Zagreba snose organizatori.

Radionica je dio programa "Obuke Europskog parlamenta za mlade novinare" za čiju je provedbu na natječaju odabrana HINA. Cilj je medijskim djelatnicima u početnoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije i rada Europskog parlamenta i na taj način poticati jačanje neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja. Polaznici će po završetku dobiti certifikat o stečenim vještinama.

Detaljan program radionice na kojoj će predavači biti iskusni novinari specijalizirani za praćenje EU tema, stručnjaci za politički sustav EU-a, fact-checkeri te djelatnici Europskog parlamenta zaduženi za komunikaciju s medijima, bit će objavljen uskoro na stranici https://eu.hina.hr/.

Pet najuspješnijih polaznica i polaznika dobit će priliku sudjelovati u drugom modulu obuke koji će se u organizaciji Europskog parlamenta održati u Bruxellesu ili Strasbourgu. Datum modula bit će objavljen naknadno, a preduvjet za sudjelovanje je dobro poznavanje engleskog jezika.

Za dodatna pojašnjenja na raspolaganju su koordinatori projekta Alen Kozina (akoz@hina.hr) i Doris Kujek (dkujek@hina.hr).

Izvor: Hina