Preskočite na glavni sadržaj

'Prijatelji' – zagrebačka premijera nove Rugantinove predstave

Nakon uspješne lipanjske premijere u Zadru, predstava 'Prijatelji', nastala u koprodukciji Teatra Rugantino i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, priprema se za svoju zagrebačku premijeru koja će se održati 25. studenoga na Sceni Ribnjak, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 25.11.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://rugantino.hr/

“Prijatelji” su nastali prema autorskom projektu Filipa Jurjevića i Vanje Jovanovića, Jovanović je i redatelj predstave dok se Jurjević pobrinuo za dramaturgiju. U ovoj vrlo zanimljivoj i na najbolji način pomaknutoj priči o muškom prijateljstvu, na sceni je relativno mlad glumački trio od kojeg se jako puno očekuje (općenito, u “Prijateljima” su dali sve od sebe) - Filip Vidović, Marin Klišmanić i Karlo Bernik.
 
Prvo pijanstvo, prvi sex, završetak škole, upis fakulteta pa zaposlenje, prvi auto, ulazak u brak, prvo dijete, drugo, treće, kredit, posao, posao i još posla pa smrt. Poneko putovanje, razočaranje u ljubavi, preljub, nekad rastava, smrt roditelja i saznanje da više nisi ničiji sin. Punktovi života prosječnog muškarca danas, jučer, sutra i sretan je onaj koji taj život uspije podijeliti sa svojim prijateljima jer oni su obitelj koju čovjek bira.
 
Ovo je predstava o tome kako se takvi životi odvijaju i kako se ljudi kroz vrijeme mijenjaju. Kako se s ljudima mijenjaju i njihovi odnosi. Kroz vrijeme se talože uspjesi i neuspjesi, traume i zamjeranja što je sve put koji vodi u nerazumijevanje među trojicom prijatelja koji su jednom bili najbliži.
Filip Jurjević, dramaturg
 
Netko je nekada izjavio da su prijatelji obitelj koju sami biramo - a obitelj nas oblikuje - što bi značilo da preko prijatelja biramo kako želimo biti oblikovani. Ono što je nas interesiralo u tom krhkom odnosu koji nazivamo prijateljstvo je pojam iskrenosti. Kroz tri sukobljene sile, od kojih jedna zastupa iskrenost kao jedini uvjet za ostvarivanje prijateljstva, druga zastupa laž kao temeljni kompromis i bazičnu pristojnost, a treća se teško snalazi u tom sukobu jer traga za vlastitom istinom, ova predstava nudi različite poglede na prijateljstvo i trudi se biti ideološki neobojana - što je, naravno, nemoguće.
Vanja Jovanović, redatelj

Ovo je sve samo ne ženska predstava. Jedino što nas povezuje s ženama su priče o ženama iz same predstave te producentica. Muška energija je apsolutno dominantna. I nekako imam osjećaj da se svi baš kužimo. Nekad je dobro energije miješati, nekad odvojiti... u ovom slučaju, dobitna kombinacija je bila - ovo drugo. To je muška priča o tome kako muškarci prolaze kroz prijateljstvo, koliko se otvaraju jedni prema drugima i koliko na kraju to utječe na to prijateljstvo. No, vjerujem da će se muška priča svidjeti i gledateljicama.
Filip Vidović, glumac
 
S obzirom na ogroman interes za zagrebačku premijeru “Prijatelja”, premijera 25. studenoga nije u prodaji i ulaz je samo uz pozivnicu. Nešto ulaznica u Sceni Ribnjak još je preostalo za javnu generalnu probu 24. 11. u 20 sati https://core-event.co/events/teatar-rugantino-prijatelji-7f43/, a u KunstTeatru dvije su izvedbe “Prijatelja” 1. prosinca, u 18 i 20 sati.
 
AUTORSKI TIM “PRIJATELJA”
tekst: Vanja Jovanović, Filip Jurjević
režija: Vanja Jovanović
dramaturgija: Filip Jurjević

glume: Karlo Bernik, Marin Klišmanić i Filip Vidović
scenografija: Matej Kniewald
kostimografija: Matej Kniewald
glazba: Šimun Matišić
oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović
fotografija: Vedran Janković
vizualni identitet: Matej Kniewald
tehničko vodstvo: Marko Crnčević
odnosi s javnošću: Renata Kapicl
izvršna produkcija: Gordana Gadžić
produkcija: Teatar Rugantino