Preskočite na glavni sadržaj

Prezentacija predstave u nastajanju 'Traces/Tragovi' u Splitu

U subotu, 20. travnja, u 18,30 sati, na Maloj sceni splitskog Doma mladih Hristina Šormaz izvest će 20-minutnu prezentaciju predstave u nastajanju 'Traces/Tragovi' s kojom je nominirana za titulu laureata circusnext programa u ediciji 2023-2024.
vrijeme: 20.04.2024. -
mjesto: Split
url: https://circusnext.eu/

Odvojite vrijeme i pogledajte suvremeno cirkusko istraživanje koje je potaknuto aktualnim urbanističkim i ekološkim zbivanjima u Srbiji koja predstavljaju samo jedan dio u lancu globalnih problema naše epohe. Destruktivni urbanistički i arhitektonski projekti, sječa šuma i iskopavanje litija jedan su od brojnih činova uništavanja urbanih krajobraza, uništavanja prirode i iscrpljivanja prirodnih resursa...
 
"Traces" (Tragovi) fokusira se na tragove koje ljudi ostavljaju u svom okolišu i istražuje potencijalne načine suživota. Projekt postavlja zajednički ekosustav između izvođača, prostora i materije, ilustrirajući kako oni utječu i oblikuju jedni druge. Korištenjem gline i ljudskog tijela nastaje osebujan krajolik koji oblikuje slike sukoba, destrukcije i harmonije, propitujući svijest pojedinca o posljedicama vlastitih postupaka.
 
Hristina Šormaz počela se baviti cirkusom i fokusirati se na zračno uže dok je studirala scenografiju u Srbiji. Umjetnički se obrazovala kroz neformalno obrazovanje, umjetničke suradnje i majstorske tečajeve cirkusa i suvremenog plesa. Otkrivanje različitih fizičkih praksi postalo je način propitivanja ljudskih odnosa s okolinom i društvom, što ju je dovelo do bavljenja cirkuskim umjetničkim, pedagoškim i društvenim radom. Od 2018. godine pohađa doktorski studij scenskog dizajna na kojem istražuje korištenje prostora i materije kroz cirkusku perspektivu.
 
Autor i izvedba: Hristina Šormaz
Suradnici: Deneš Debrei, Frederi Vernier, Rodrigo Malvar, Cata Aguayo
Dizajner svjetla i tehničar: Domagoj Šoić
Producent: Antonia Kuzmanić
Produkcija: Cirkusfera, ROOM 100
Administracija: La Dérive
Video: Glorija Lizde
Potpora: circusnext, Teatro do Frio, Erva Daninha, Teatro da Didascalia, Les Noctambules, Stanica - servis za suvremeni ples, Akademie Schloss Solitude, Cirkuska rezidencijalna mreža, Cirkorama, Cirkus Kolektiv
 
Hristina Šormaz boravi na rezidenciju u Splitu od 1. do 20. travnja u organizaciji ROOM 100 kompanije (circusnext) i Cirkus Kolektiva (Cirkuska rezidencijalna mreža).
 
Rezidencija i izvedba WIP-a predstave sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Rad kolektiva ROOM 100 podržava Zaklada Kultura nova.

Cirkuska rezidencijalna mreža sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Rad Cirkus Kolektiva podržan je od strane Zaklade Kultura nova, Grada Splita i Ministarstva kulture i medija.