Preskočite na glavni sadržaj

Premijerno uprizorenje romana 'Rastanci' Mani Gotovac u riječkom HNK-u

U spomen na Mani Gotovac, prvu intendanticu u našim nacionalnim kazalištima (Split, Rijeka), riječki HNK Ivana pl. Zajca na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, premijerno uprizoruje njezin posljednji roman 'Rastanci', u režiji Anastasije Jankovske i adaptaciji Elvisa Bošnjaka.
vrijeme: 27.03.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Rastajati se, uvjerava nas ovaj roman, može značiti i biti u neprestanome procesu odlaska, ali nikada konačno ne otići. Baš onako kako bismo voljeli razmišljati o autorici. Roman ‘Rastanci’ njezina je deveta knjiga, potresna i beskompromisna priča o cjeloživotnoj ljubavi, koja se bavi najkompleksnijim i najsuptilnijim vezama među ljudima, koje nikad do kraja ne razumijemo ali zbog kojih živimo. „Oni se žele, tjelesno i strasno, svaki put kad se vide, bez obzira na to što mu je ona u jednom trenutku željela baciti solnu kiselinu u lice, ali nije, jer se bojala da će mu oštetiti oči, u koje je i dalje zaljubljena. Bez obzira na to što mu je ‘smjestila’ razvod, jer je znala da će ga to razbjesniti, jer nema više ‘legitimitet’ za neobavezno zavođenje. I na kraju, oni se žele i bez obzira na to što je među njima deset drugih žena“, rekla je Mani Gotovac o likovima romana uoči njegova izlaska 2019. godine.
 
Anastasija Jankovska kazališna je, filmska i televizijska glumica te kazališna redateljica. U studenom 2009. godine postala je članicom dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Split, a potom i asistenticom u nastavi glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Režirala jepredstavu „Usidrene”, prema dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka te u koprodukciji HNK-a Split, HNK-a Zadar i GDK-a „Gavella”.
 
Više>>>