Preskočite na glavni sadržaj

Premijerna izvedba 'Koncertantne fantazije' Dore Pejačević u bečkom Konzerthausu!

U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Austrijom, Veleposlanstvo Republike Hrvatske priređuje prigodni koncert u slavnom bečkom Konzerthausu. U Dvorani Mozart, u četvrtak, 24. studenoga 2022. predstavit će se Simfonijski orkestar Ton der Jugend i Međunarodni bečki solistički ansambl (WISE – Wien International Soloists Ensemble).
vrijeme: 24.11.2022. -
mjesto: Beč

Iz nakladničkog kataloga Muzičkog informativnog centra na središnjem mjestu koncertnog programa nalazi se Koncertantna fantazija za glasovir i orkestar, op. 48 Dore Pejačević. Solističku dionicu izvest će mladi i nagrađivani pijanist, Petar Klasan, dok će u izvedbama ostalih skladbi sudjelovati brojni domaći umjetnici: mezzosopranistica Josipa Bainac, violinistica Andrea Nikolić, oboistica Ivana Nikolić, a izvedbom će ravnati maestro Andrej Vesel.

Inače, opus Dore Pejačević je malen ali umjetnički izuzetno vrijedan i bogat vrhunskim glazbenim ostvarenjima, koja je svijet počeo otkrivati i diviti im se tek odnedavno. Koncertantna fantazija skladana je 1919. i drugo je skladateljičino djelo za glasovir i orkestar. Zbog svoje izvornosti i smionosti izraza ova skladba se može uvrstiti u red njezinih najuspjelijih skladbi. U mnogo čemu Fantazija predstavlja netipizirano i originalno rješenje u kojem je ostvaren visok stupanj integracije forme i tematske građe, budući da je po svojoj općoj koncepciji – težnji da tri stavka poveže u jednostavačnu cjelinu – novum u njenom dotadašnjem opusu. Formalno majstorski oblikovana, Fantazija tek pomnijim uvidom u kompleksnu fakturu otkriva sve bogatstvo i mnogostruke veze pojedinih mikro- i makroelemenata. Impresivna je i emocijama bogata i vrlo dinamična skala djela u kojoj se proplamsaji strasti smjenjuju s mirnijim odsjecima kojima ipak ne nedostaje tonskih prikaza intenzivnih psiholoških stanja, što cijeloj skladbi daje sasvim poseban i jedinstven psihogram.

Na programu koncerta su zastupljena i druga vrhunska djela hrvatskog stvaralaštva: od Bersine Idile preko filmskih partiturâ Glembajevih (Arsen Dedić) i Breze (Anđelko Klobučar) do praizvedbe Fanfarâ za violinu, obou i orkestar Margarete Ferek-Petrić, nagrađivane suvremene skladateljice koja dugi niz godina djeluje u Austriji.

Izvor: MIC