Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave' #Trending' Mirana Kurspahića i Rone Žulj u Histrionskom domu

Umjetnička organizacija REBEL se u svojoj novoj predstavi okreće još jednoj aktualnoj temi – fenomenu digitalnog društva: novim, virtualnim identitetima, utjecaju društvenih mreža na naš svakodnevni život te posljedičnoj i sveprisutnijoj alijenaciji i usamljenosti u društvu. Predstava '#Trending', u režiji Mirana Kurspahića i dramaturgiji Rone Žulj, bit će premijerno izvedena 29. i 30. studenog, u 20 sati, u Histrionskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 28.11.2022. - 29.11.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://rebelteatar.hr/

Ulaznice za obje izvedbe dostupne su na www.ulaznice.hr te na blagajni Histrionskog doma (Ilica 90). Više informacija na https://rebelteatar.hr/.
 
Kurspahić i Žulj s ovim projektom ulaze u prostor virtualne stvarnosti društvenih mreža koja za veliku većinu pripadnika generacije Z djeluje stvarnija od stvarnosti same. Ubačeni u novu socijalno-kulturnu paradigmu definiranu masovnom distribucijom interneta koja, htjeli mi to ili ne, konstruira i nove oblike društvenih odnosa, autori istražuju posljedice ove “igre” novih, virtualnih kreacija pitajući se: što se događa kad svijet društvenih mreža koji omeđuje i definira nečiji identitet naprosto nestane?; koliko nas afirmacija u virtualnom svijetu definira i oblikuje kao ličnosti? te na koje smo ultimativne ustupke, kompromise i povijanja spremni kako bismo se uklopili?
 
Kada Toni, sredovječni muškarac s nerealiziranom kantautorskom karijerom, putem društvenih mreža nabasa na ženu svojih snova – mladu pjevačicu zamamnih oblina i s nizom interesa identičnih Tonijevim – čini se kako je na pomolu ljubavna priča koju je čekao čitav život. No, na prvom sastanku uživo shvaća da žena u koju se zaljubio zapravo nije sasvim stvarna. Ona je iluzija, drag queen identitet inteligentnog, privilegiranog i provokativnog studenta Nika. Nemoćan odreći se iluzije, Toni pronalazi sebi novi identitet kojim pokušava opravdati činjenicu da se kao heteroseksualac zaljubio u drugog muškarca. Ovaj neobični par ubrzo postiže veliku popularnost na društvenim mrežama, ali kada odjednom nestanu sve digitalne platforme, otvara se ponor njihovih razlika. Muškarac i mladić, lišeni simulakruma, bez publike, ogoljeni od svojih avatara, moraju se suočiti s vlastitim odnosom, izgubljenim identitetima i što je najgore – jedan s drugim. To nije samo generacijski jaz već sraz svjetova. Potreba za pripadanjem, za priznanjem i potraga za ljubavlju kao bijeg od samoće povezuju ih i istovremeno izlažu opasnosti. U svijetu “novog normalnog”, na ruševinama sustava vrijednosti, jedan pripadnik generacije X i jedan Zoomer prisiljeni su sagledati svoj najveći strah - sami sebe.
 
Autorski tim predstave čine redatelj Miran Kurspahić, ujedno i autor teksta, dramaturginja Rona Žulj, glumci i autori glazbe Nikša Marinović i Igor Jurinić, kostimografkinja Danica Dedijer-Marčić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, autori videa Franko Dujmić i Barbara Bjeliš (ujedno i dizajnerica vizualnih materijala), šminkerice predstave Mirna Škrgatić i Lara Nekić te izvršna producentica Silvija Stipanov.  #Trending je produkcija Umjetničke organizacije kazališne družine REBEL u suradnji s Histrionskim domom te uz potporu Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija RH.