Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Doktor Dolittle' u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave 'Doktor Dolittle' Hugha Loftinga koja će se održati u subotu, 25. studenoga, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 25.11.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zkl.hr/

Redatelj i autor dramatizacije Leo Katunarić prenio je omiljenoga doktora u današnji svijet tek se okvirno oslanjajući na Loftingov predložak. Svjestan koliko su nerealni svjetovi video-igrica pogibeljni za dječju pozornost i odnos prema stvarnosti, Katunarić je pred doktora Dolittlea postavio težak zadatak - treba hitno izbaviti one koje je zahvatila tajanstvena bolest „igromanija“. Zato doktor Dolittle razvija posebnu metodu kojom oslobađa one zarobljene u igricama i vraća ih u stvarnost. „Trebaju ga ljudi da bi razumjeli životinje, životinje da im prevede jezik ljudi, ali trebaju ga i oni zalutali u računalnim igricama i oni koji više ne znaju kako razgovarati sa svojom djecom. Mi, današnji roditelji, jedva se snalazimo u kaosu koje proizvode ekrani svih vrsta i veličina i smatramo da nam se zbog toga oduzima vrijeme. Doktor Dolittle pronalazi smisao i ljepotu baš u toj današnjoj brzini i izmjeni različitosti. Zato što razumije sve jezike može ih osluškivati kao da su pojedinačni instrumenti u velikom orkestru neke skladne simfonije“, piše Leo Katunarić.
 
U ovoj zabavnoj i poučnoj predstavi pozornicom će prošetati djeci dobro poznati likovi - od tri praščića do ružnoga pačeta − i zajedno s doktorom Dolittleom upustiti se u urnebesnu pustolovinu.
 
Kreatori lutaka su Vesna Balabanić, David Peroš Bonnot i Ana Sekulić, skladatelj Mario Mirković, a oblikovatelj svjetla Igor Matijevac. U predstavi glume: Ivan Bošnjak, Adam Skendžić, Matija Prskalo, Marta Bolfan Ugljen, Ana Herceg, Sanja Vejnović, Boris Mirković, Mario Mirković, Janko Popović Volarić, Sanja  Vejnović, Tin Rožman i Ivan Simon te Ljiljana Štokalo.