Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Bogovi' u HNK u Varaždinu

Premijera predstave 'Bogovi', u režiji Dalibora Matanića, će se održati 25. svibnja, u 20 sati, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
vrijeme: 25.05.2022. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/

Tekst, video i režija: Dalibor Matanić
Scenografija i kostimografija: Ana Savić Gecan
Glazba: Hrvoje Nikšić
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
 
Igraju: Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić i Stojan Matavulj
 
Jedan od naših najpoznatijih filmskih i kazališnih redatelja  Dalibor Matanić režira u varaždinskom kazalištu predstavu prema svom tekstu pod naslovom Bogovi. To je nastavak njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova.
 
Nasilje je prisutno ne samo kao eksplicitno nego i kao suptilna agresija, skriveno u različitim oblicima i odnosima. Zbog toga se bavimo i unutarnjim mehanizmima i društvenim  okolnostima koje izazivaju različite vrste nasilja. Preispitivanje nas podsjeća do koje mjere se prilagođavamo nasilju i relativiziramo napadačke motive. Koliko nas narcistička kultura, poricanje autentične komunikacije dovode do urušavanja esencijalnih ljudskih odnosa, do života bez otpora.
 
Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?
 
Premijera će se održati 25. svibnja dok su reprizni naslovi na rasporedu 26., 27., 28. i 29. svibnja. Sve izvedbe počinju u 20 sati.