Preskočite na glavni sadržaj

Premijera plesne predstave 'Niti'

Premijera plesne predstave 'Niti' Umjetničke organizacije Fronesis, autorica Senke Baruške i Jasne Čižmek Tarbuk, održat će se 1. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, s početkom u 20 sati. Pretpremijera predstave će se održati dan ranije, 30. rujna, u ZPC-u.
vrijeme: 01.10.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://zagrebackiplesnicentar.hr/

Plesna predstava 'Niti' kazališni je generacijski susret dviju autorica koje se svaka u svom okruženju zalaže za napredak suvremene plesne umjetnosti. Iako djeluju u različitim podnebljima, imaju različite edukacije, estetiku i stil rada obje preispituju pokret i smisao kretanja. Senka Baruška predstavlja nam koreografiju naslonjenu na dijelove nekih prijašnjih koreografija oblikovanih za specifična mjesta kvarnerskog kraja u kojima je ambijent ravnopravni partner plesačima i glazbi. Ovo je prilika da pogledamo njen rad u kazališnom okruženju i uživamo u čistom plesu.
 
Koreografija Jasne Čižmek Tarbuk nastala je jednim dijelom Lovranu u sklopu rezidencije koju je Senka organizirala i inspirirana je opuštajućim kretanjem kamenčića nošenih morskim valovima i glazbom handpana. Na ovaj pomalo hipijevski dio nadovezuje se sasvim novo, energičnije propitivanje grupne dinamike prilikom čega istražujemo što je prirodnije, grupiranje ili odvajanje i koliko je u toj igri lako prekinuti niti koje nas povezuju. Plesači u ovoj predstavo dio su jedne iznimne generacije koja je još u vrijeme školovanja pokazala veliki talent, te je sigurno pred njima još mnogo plesnih godina.
 
Koreografija:
Senka Baruška i Jasna Čižmek Tarbuk
Plešu:
Ines Borić
Dorotea Domović
Ena Marković
Dora Šašić
Roko Šašić
Glazbeno oblikovanje: Lovro Stipčević i Sara Jakopović
Autori glazbe: Mihalj Ivković, Ivan Judaš. Lovro Stipčević i Sara Jakopović
Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić
Fotografija i video: Fanni Hajnal
Grafička obrada: Jadranka Hlupić Dujmušić