Preskočite na glavni sadržaj

Premijera komedije 'Umjetne inteligencije u wellnessu' Talijanske drame u Dram(m)a centru 'Zajc'

Predstava 'Intelligenze Artificiali al Wellness'/ 'Umjetne inteligencije u wellnessu' ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena u petak, 25. veljače, u Dram(m)a centru 'Zajc' (Delta 5).
vrijeme: 25.02.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Riječ je o završnom dijelu „Trilogije o umjetnim inteligencijama“ autora Giuseppea Nicodema započetom predstavom „Il bonsai ha i rami corti“/“Bonsai ima kratke grančice“ 2020. godine.
 
Treći je dio komedija kojom se Giuseppe Nicodemo pita što bi se dogodilo kada bi umjetna inteligencija dobila ljudsko tijelo.
 
„Život, ljubav i smrt teme su „Trilogije o umjetnim inteligencijama“ iščitane kroz neobičan odnos između novih tehnologija i ljudskih bića, dvaju entiteta koji se razlikuju po (ne)prisutnosti svijesti i prosuđivanja“, kaže autor, jedan od glumaca i koredatelj predstave Giuseppe Nicodemo te dodaje: „Baveći se utjecajem umjetnih inteligencija na naš svakodnevni život, istražujemo sami sebe, tko smo: istovremeno smo i Pinokio i Cvrčak, živimo od dvojbi, vjerujući da umjetne inteligencije mogu riješiti naše probleme poput deus ex machina Euripidove tragedije.“
 
U predstavi, koja na zabavan način traga za onim što nas čini ljudskim bićem i onim što čini ljepotu ljudskog života, koriste se i filmski citati o tehnologiji i wellnessu, a ponajviše odgovori koje je na pitanja autora doista dala umjetna inteligencija. Ova nesvakidašnja dinamična komedija puna je obrata, brzih i duhovitih dijaloga, a osim smijeha donosi i pjesmu te zabavne razgovore o životu i algoritmima ljubavi.
 
Osim Giuseppea Nicodema u predstavi glume Leonora Surian Popov i Serena Ferraiulo. Predstava je nastala u koprodukciji s Bonawentura – Teatro Miele iz Trsta. Režiju potpisuju Giuseppe Nicodemo i i Sabrina Morena, scenografiju i kostimografiju Ivan Botički, izbor glazbe Giuseppe Nicodemo, oblikovanje svjetla Predrag Potočnjak, a oblikovanje zvuka Marin Butorac. Sponzor predstave je Thalassotherapia Opatija. Reprize su na programu 26. veljače te potom 4. i 5. ožujka, a predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.